Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badel je osvojio pregršt medalja na Concours Mondialu: Korlat Supreme iz 2015. uobičajeno je senzacionalan 

korlat-supreme-cuvee-2015-FB

Korlat Supreme iz 2013. lani je osvojio 96 bodova i zlato na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Nedostojao mu je bod do platine. Ove godine Badel nije slao Korlate u London. Vina iz recentne berbe 2019. kasnije su punjena, pa se jedna od najvećih hrvatskih vinarija morala zadovoljiti natjecanjima nešto nižeg ranga od Decanterovih World Wine Awards. Na tim su natjecanjima Korlati, naravno, razvalili.

Korlati su osvoili dva zlata i jedno srebro na Concours Mondial du Bruxelles: ocjenjivanje za Concours Mondial ove se godine održalo u Poreču, a sudilo je više od 350 stranih enologa, sommeliera, vinskih i turističkih novinara. Korlat Merlot Eco iz 2019. osvojio je zlatnu medalju, a Korlat Cabernet sauvignon iz iste berbe nagrađen je srebrnom medaljom. Zlato je osvojio i Korlat Supreme iz 2015. Korlat Supreme cuvee je merlota, caberneta i syraha.

Korlat Supreme prvo je promoviran kao monosortno vino; imali smo, dakle, Supreme Merlot, Supreme Cabernet Sauvignon i Supreme Syrah, da bi zatim, sasvim logično, prerastao u cuvee, jedan od najboljih na hrvatskom tržištu. Korlat Supreme ne prodaje se u supermarketima. Korlat Supreme iz 2015. posjeduje herbalne mirise (ali bez pirezina) sjevernog cabernet sauvignona, pomiješane s crnim paprom syraha i slatkim crvenim i crnim voćem merlota.

No, glavna značajka ovog vina nije bouquet. Glavna značajka Korlat Supremea jest fantastična svježina. Većina profesionalnih ocjenjivača ne bi se složila s godištem na etiketi; bili bi uvjereni da je vino puno mlađe. Uz zaista nevjerojatnu svježinu, koja se može postići na posebnim položajima sjeverne Dalmacije poput vjetrovitog Korlata, druga bitna osobina Supremea iz 2019. jest aristokratska elegancija.

Ovo je vino strukturirano kao veliki bordeaux, što je potpuni kuriozitet za hrvatsku vinsku industriju; ono je suzdržano, graciozno, precizno, moćno, prepuno kiselina i zrelih, sitnih, tek blago oporih tanina koji mu omogućuju još dvadesetak godina dozrijevanja. Korlat Supreme iz 2015. godine jedno je od najboljih hrvatskih crnih vina koja se trenutno nalaze na tržištu.

Gastropreporuka Odležani steakovi, biftek, janjeći kotleti, japanski wagyu, tartar biftek, bijeli tartufi, vrganji na roštilju

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.