Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Tri Palme u Novigradu na prvi pogled ostavljaju dojam turističkog restorana. Zapravo su vrlo dobre

Tri Palme-Novigrad

U svaki restoran odlazite s određenim očekivanjima. To najčešće ovisi o tome kako se restoran prezentira u javnosti – od društvenih mreža, web stranice, pa do prvog dojma koji restoran ostavlja kad uđete u njega.

Sve nabrojano nije nam ulijevalo nikakvu nadu da ćemo u novigradskom restoranu Tri Palme išta dobro pojesti. Web stranica ne postoji, zadnji post na Instagramu je objavljen prije nekoliko godina, a eksterijer s parkinga restorana izgleda kao da mu nedostaju samo ogromne slike hrane za potpuni doživljaj turističke prevare.

Na kraju je ambijent Tri Palme bio sasvim simpatičan, s nekim detaljima koji popravljaju dojam. Očekivanja su nam zaista bila ekstremno niska. Tri Palme ih je korak po korak počeo podizati i iznenađujuće uspješno opovrgnuo našu pretpostavku da smo u još jednom restoranu u kojemu se hrane ne baš zahtjevni turisti.

Prvo nas je dočekao izninmo ugodan konobar, a čini nam se kako je gospodin i vlasnik cijelog lokala. Kako smo, i to sami priznajemo, bili doista neodlučni oko hrane, sve naše probleme gospodin je riješio s lakoćom i strpljenjem uz pristojno popunjen restoran. Nije bilo butelje vina koje smo htjeli pa se ispričao i ponudio ostale koje trenutno imaju.

Međutim, našu glavnu neodlučnost oko hrane riješio je efektnim potezom tako da nam je za stolom pokazao ogromne žive kvarnerske škampe koje imaju u restoranu. Kvarnerskim škampima naravno nismo mogli odoljeti pa smo uzeli dvije porcije, jednu sa žara i jednu buzaru.

I tu kreće jedan pravi mali spektakl. Konobar nam je iskreno rekao koja je pašta kupovna a koja domaća, što je i više nego pohvalno. Škampi su bili ili veliki ili ogromni, veličine cijele šake. Riječ je naravno o prvorazrednoj namirnici koja u dobrim rukama prelazi u hedonističku kuhinju.

Kuhinja neočekivano dobro zna sa škampima pa smo dobili uglavnom fanastične komade idealno pečene, tek jedan ili dva provela su više vremena na termičkoj obradi od poželjne. Škampi sa žara su imali onu zamamnu kompleksnost slatkoće i dima, a škampi u buzari nisu apsolutno nimalo zaostajali.

Oba jela su bila senzacionalna. Pašta je vrlo dobro pripremljena, a buzara teksturalno fenomenalna, dok je okusom mogla biti mrvicu jača i bogatija. Ostatak naše večere jednostavno je zasjenilo toliko dobro glavno jelo. Za početak smo uzeli istarski pršut i sir. Pršut je bio veoma korektan, dok je sir tek prosječan i opet predebelo narezan. Jakovske kapice su također mogle dobiti nešto bolji tretman od pomalo dosadnog žara i čistog maslinovog ulja.

Tri Palme imaju i iznenađujuće dobar domaći kruh, koji je rak rana gotovo svih istarskih konoba, kao i solidno ali nipošto senzacionalno maslinovo ulje. Vinska lista je primjerena Istri, ali nije odveć ambiciozna. Mogu se pronaći bazne etikete Benvenutija, Cattunara, Claija i Radovana.

Restoran bi trebao imati nešto fokusiraniji jelovnik i gotovo potpunu orijentaciju prema svježim ribama i rakovima jer je očigledno da su u tome najbolji. Konkurencija u Novigradu je velika i ambiciozna, no Tri Palme bi mogao biti i jedan od dva najbolja jednostavna restorana u ovom istarskom gradiću. Večeru smo platili 150 eura zajedno s buteljkom Cattunarova sauvignon blanca. Restoran je počastio desertom i teraninom.

TRI PALME

Karpinjanska ulica 14, Novigrad

HRANA +3 VINA +3  SERVIS +4  AMBIJENT: 3 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Tri Palme u Novigradu na prvi pogled ostavljaju dojam turističkog restorana. Zapravo su vrlo dobre

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min