Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Savić između Karlovca i Plitvica simpatična je cestovna gostionica, sa solidnom janjetinom i ljubaznim osobljem

savic-g

“Na ovoj cesti možete jesti u dva lokala, Ambaru za koji je meni radio Mate Janković i kod Savića, gdje imaju dobru janjetinu i odojke s ražnja,” rekao nam je jučer Igor Magdić, poslije tastinga u sve ambicioznijoj destileriji Magdić smještenoj iznad spektakularnih Rastoka. 

Odlučili smo se za Savića, zbog dva razloga. Prvo, kad smo se vozili prema Magdiću vidjeli smo da stavljaju janje na ražanj, što znači da je ručak zaista svježe pečen. Drugo, na jumbo plakatima za restoran Savić, piše doslovno, “150 godina tradicije”, što nas je zaintrigiralo. Kad bi to bilo točno, Savić bi bio najstariji restoran u Hrvatskoj.

Na Savićevoj web stranici spominje se samo veoma duga tradicija, a kuća u kojoj je restoran smješten sigurno nije stara 150 godina, nego vjerojatnije, pedesetak. Savić se, dakle, nalazi na Državnoj cesti D1, u selu Budačka Rijeka, koje broji točno 429 stanovnika. Savić je jedan od preostalih primjera cestovnih gostionica u Hrvatskoj.

Kod Savića se hrane kamiondžije, ali je jučer ispred restorana, osim šlepera, bilo parkirano i nekoliko luksuznih  automobila poput Tesle, Mercedesa i Audija. Savićeva terasa u debelom hladu gleda, naravno, na D1.

Budući da je riječ o cestovnoj gostionici, kod Savića ne očekujete nikakvu gastronomsku sofisticiranost, širok izbor vina ili tri vrste sourdougha. No, ono što smo naručili bilo je više nego korektno. Salate su, primjerice, savršeno svježe i hrskave, što znači da se ne pripremaju unaprijed kao u više od pola zagrebačkih zalogajnica. Sve povrće u šopskoj salati bilo je narezano na skoro jednake kockice, što upućuje da u Savićevoj kuhinji radi profesionalac koji dobro poznaje osnove struke.

Pastrva je bila pečena doslovno perfektno, sa sočnim, nježnim mesom i hrskavom, jako ukusnom kožom. Janjetina je sasvim solidna; jedino je pekarski  krumpir, serviran uz janjetinu, bio previše gnjecav i općenito premastan. Savić drži i nekoliko buteljiranih vina; cestovni restorani u Hrvatskoj uglavnom nude samo otvorena vina. Kutjevačka Graševina iz 2022. bila je optimalno rashlađena. Savić, naposljetku, toči čak i Chivas Regal.

Ovaj obilan i korektan ručak s vinom i whiskyjem platili smo 68 eura. Što nas je podsjetio na legendarni stih Toma Waitsa “drinking Chivas Regal in four dollar room” s kultnog albuma Blue Valentine. Osoblje je iznimno ljubazno, pristojno i profesionalno. Jučer su se uzduž D1 prodavale netom ubrane lisičarke; područje kojim prolazi ta cesta poznato je i po vrlo dobrim domaćim sirevima. Kad bi Savić grilao svježe lisičarke i rezao neki lokalni sir, ostavio bi još mnogo bolji dojam.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Savić između Karlovca i Plitvica simpatična je cestovna gostionica, sa solidnom janjetinom i ljubaznim osobljem

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min