Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Villa Nai na Dugom Otoku bez ikakve je konkurencije najspektakularniji hotel u Hrvatskoj

nai-g

Villa Nai 3,3 izgrađena je u brdu i oblikom prati liniju brda blizu Parka prirode Telaščica na Dugom otoku. Villa Nai ima samo osam soba. Zapravo, pet soba i tri apartmana. Tri sobe i tri apartmana okrenuti su prema moru, s fantastičnim pogledima na okolne otoke, maslinike i gustu borovu šumu.

Sobe, uređene odmjereno i vrlo luksuzno, opremljene su suvremenim talijanskim dizajnerskim namještajem s tek nekoliko, i to dobrih ekscentričnih detalja poput kreveta s bijelim baldahinom. Kupaonice su veće od soba u mnogim hotelima, a walk-in tuš kabina veća je od kupaonica u mnogim hotelima. Kupaonice su opremljene Hermesovom kozmetikom i debelim mekanim ručnicima. Nai ima dva restorana, 3,3 sa elaboriranom otočkom hranom poput carpaccia od škrpine sa salikornijom i timut paprom i juhe od jastoga i sipa, i Grotu s velikim kamenim pećima, gdje se grilaju jastozi i odležani steakovi.

nai-ulje

Chef je Francuz Yann Berger, koji se već integrirao u lokalne običaje i zajednicu, i posebno u voli loviti ribu. Većina povrća u restorane dolazi iz Naiova povrtnjaka, a jaja se dnevno skupljaju u Naiovu kokošinjcu. I vrt i kokošinjac nalaze se odmah iznad hotela (i oni imaju spektakularne poglede na more). Višnje, kumkvati, limuni i trešnje iz Naiova voćnjaka osnova su sezonskih desertnih menija.

Nai ima uljaru koja je proslavila brend puno prije otvaranja hotela: Nai je unatrag sedam godina dobio dvadesetak najviših međunarodnih nagrada za svoja ulja napravljena od maslina s hotelskog imanja.

Veliki infinity bazen s morskom vodom i potpuno otvorenim pogledom na pučinu i otočiće nalazi se par koraka od velikih terasa soba. Iz svake sobe uska kamena staza vodi izravno na bazen, između stabala maslina i mirisnog grmlja lavande i smilja. Manji bazen sa slanom vodom nalazi se i u malom ali luksuznom spa prostoru skrivenom uz stijenu, u kojem se tretmani baziraju na ljekovitim svojstvima maslina.

Blizu Naia nema ničega. Nai je raskošan primjer apsolutnog splendid isolationa: dva sata ležanja i čitanja na Naiovoj terasi iz vas izvlači više stresa nego sedam dana godišnjeg u tipičnom jadranskom hotelu s pet zvjezdica. Jedini zvuk koji smo u subotu navečer čuli na terasi, bili su cvrkut ptica i rika jelena: na Dugom Otoku živi više stotina jelena i oko 1500 ljudi, mahom ribara i težaka. 

Villa Nai 3,3 svakako je najspektakularniji hotel na Jadranu koji smo dosad posjetili. Nai je projektirao  čuveni dalmatinski arhitekt Nikola Bašić. Vlasnici su Goran Morović, građevinski poduzetnik čija obitelj potječe s Dugog Otoka, i njegova supruga Nives, bivša splitska učiteljica.

Nai, izgrađen za vrijeme korone, početkom lipnja dobio je nagradu magazina Hotels and Lodge za najljepši izolirani resort na svijetu u 2023. godini. Ovo su tehnički podaci o Villi Nai 3,3.  A sam doživljaj, od arhitekture preko divlje prirode do filozofije koja vas okružuje u Naiu, premda veoma teško opisiv, donekle asocira na magični realizam, osobito na Marquesa i Isabel Allende.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.