Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U 2. Peronu naribali su nam najviše tartufa na pastu još od San Pietra u New Yorku 1996.

2-peron-pasta-tartufi

U studenom 1996.  za Globus smo intervjuirali  genijalnog i etički kontroverznog Henryja Kissingera. Bio je to prvi intervju jednog od najvažnijih američkih političara i ideologa 20. stoljeća za jedan hrvatski list,  pa smo dva dana slavili.

Prvo smo otišli u neki genijalni sushi restoran, gdje su nas smjestili na tradicionalni način, na tatami. Zatim smo večerali kod Lidije Bastianich, gdje je sve osoblje  govorilo perfektan hrvatski, da bismo idući dan ručali u San Pietru na 54. ulici, koji i danas postoji.

Naručili smo tagliatelle u maslacu s bijelim tartufima, koji su se ribali za stolom. Tartufi su toliko opojno mirisali da nismo mogli zaustaviti konobara dok nam oblak bijelih tartufa nije prekrio cijeli veliki i duboki tanjur. Taj smo tanjur na kraju platili 190 dolara, što je prije 27 godina vrijedilo kao tri boce Dom Perignona.

I do danas nam nije žao zbog tog ekscentričnog troška kojeg je, u krajnjoj liniji, platio ondašnji vlasnik Globusa. Nikad, ni prije ni kasnije, nismo uživo  vidjeli tanjur s toliko svježih tartufa. Sve do  danas, kad smo u konobi  2. Peron u Cerovlju naručili fuže s tartufima.

Kao što se vidi na fotografiji, tartufa je bilo jednako kao i fuža, ako ne i više. U redu, ovdje je riječ o bitnojeftinijoj  vrsti tartufa, ljetnim crnim tartufima tuber aestivum. Ali, ovako raskošan pristup tjestenini s tartufima zaslužuje najviše komplimente.

Ovako, zapravo, trebaju izgledati jela s ljetnim tartufima: pasta (ili jaja, ili krumpir, ili rižoto ) maslac, možda maslinovo ulje i što više svježih tartufa. Uz ovu prebogatu pastu s tartufima pili smo Benvenuti Santa Elisabettu iz 2016. godine. Tartufi nisu za malvazije. Tartufi su za terane, cabernete, nebbiolo i sangiovese.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.