Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zlatnoj školjki u Martićevoj ručali smo izvrsnu gregadu s grdobinom, kovačem, škrpinom i škampima, uz odlična istarska ulja

zlatna-skoljka-gregada

Zlatna školjka u jednoj od najpopularnijih zagrebačkih ugostiteljskih ulica jako se dobro drži i par mjeseci poslije otvaranja. Svi su bolji restorani puni do prepuni u prvih par tjedana nakon otvorenja. Zatim se neizbježno prazne, uz svega par iznimaka. Zlatna školjka učinila je puno toga da bi se uvrstila među rijetke takve iznimke.

Zlatna školjka uspjela je zadržati staru, susjedsku publiku jeftinim i finim ručkovima za osam eura (male trilje, moli, srdele) dok je istodobno postala jedan od vodećih zagrebačkih klasičnih ribljih restorana, s puno oborite ribe, jadranskih velikih lignji i finih škampa. Ova kombinacija “niskog” i “visokog” stila pokazala se uspješnom i u utorak popodne, kad je pola ulica oko Martićeve plivalo pod naletom monsunskog ljetnog pljuska. Usprkos neprijateljskim meteorološkim okolnostima koje često utječu na broj gostiju u zagrebačkim restoranima, Zlatna školjka bila je gotovo puna, a neki su ljudi sjedili vani pod tendom, što nam se činilo prilično srčanim.

Danas smo u Zlatnoj školjki ručali slasne male hrskave gavune, a poslije njih briljantnu gregadu s puno bijele ribe i par srednje velikih škampa. Gregada je rustikalno jelo. Ali gregada Zlatne školjke sadržavala je veoma ukusnu, sofisticiranu, zaokruženu notu koja ju je izdvojila na višu razinu. Sastojci su bili prvorazredni, osobito škrpina i grdobina. Gregada Zlatne školjke uzoran je primjer starinske dalmatinske kuhinje blizu strogog centra Zagreba (premda, nažalost , moramo konstatirati da krumpir nije bio do kraja skuhan: za jela poput gregade ili brudeta ili bakalara, krumpir se sam mora skuhati barem do pola  a ne samo blanširati, što mnogi hrvatski kuhari redovito preskaču). Uz još pet ili šest takvih restorana, s toliko kvalitetnim sastojcima, Zagreb bi se mogao hvaliti mnogo boljom ribljom scenom nego 99 posto jadranskih destinacija.

Zlatna školjka otvorila se prije par mjeseci. U prvim je danima bila dobra u glavnim sastojcima, ali pomalo prebanalna u detaljima. Pa primjerice nisu držali vrhunsko maslinovo ulje. Sada, međutim, na stol donose četiri odlična istarska ulja: tri Ol Istrie uključujući fenomenalnu Bjelicu, i Organic braće Chiavalon.

zlatna-skoljka-nerica

Riba u Zlatnoj školjki zaslužuje uistinu najbolja dostupna ulja. Osim toga, zgodno je kroz međuigru gregade i Chiavalona i Ol Istrie promatrati kako se uspješno fuzioniraju dalmatinska i istarska gastronomija. U Zlatnu školjku, restoran udaljen parsto metara od našeg stana, donijeli smo dvije zasad kuriozitetne butelje.

Riječ je o fantastičnom Pošipu 60 Jakše Krajančića, oranžu koji bi ovih dana mogao postati svjetski poznat, i o Krajančićevom ljupkom Crnom pošipu: ovaj se put ne radi o roseu nego o crnom vinu blijede boje, poput bordoških claireta. Zlatna školjka u zadnjih je nekoliko mjeseci radikalno iskoračila: prije je bila omiljeni, jednostavni susjedski restoran. Sada je taj omiljeni susjedski restoran počeo privlačiti goste iz cijelog grada, a da nije izgubio svoj kvartovski karakter.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.