Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Scarpetta je vrlo solidan kvartovski talijanski restoran, u kvartu u kojem nikad nije bilo pristojnih restorana

scarpetta-g

Križanje Zvonimirove i Harambašićeve zadnja je granica boljih zagrebačkih restorana u istočnom dijelu grada prema Peščenici i Borongaju. Na tom se križanju nalaze naša omiljena pivnica BIR i Bota Šare, glavni zagrebački oyster station. Sve dalje prema jugoistoku crna je rupa loših do groznih lokala, koje bi trebalo izbjegavati ako baš doslovno ne umirete od gladi.

Ovdje je zanimljivo primijetiti da današnja Pešćenica više nije razbarušena, pauperizirana Malnarova Republika Pešćenica, nego gentrificirani kvart s puno novih luksuznih poslovnih i stambenih zgrada. Ali prihvatljivih restorana i dalje nema, a kamoli dobrih.

Takvo se stanje počelo mijenjati lanjske jeseni kad se blizu Ekonomskog fakulteta, prema jugu, otvorila Scarpetta, talijanski kvartovski bistro. Scarpetta je uređena suvremeno, svijetlo i decentno. Jelovnik donekle podsjeća na Carpaccio, kao i cijene: neka su jela doslovno ista, poput brancina u cartocciu. Kuhanje je profesionalno vrlo korektno.

Rižoto sa škampima bio je propisno kuhan, s al dente rižom, kremaste teksture i s obiljem mesa škampa. Rižoto se kuha prema klasičnoj proceduri i spada među bolje u Zagrebu. Carpaccio od tune lijepo izgleda i prilično je ukusan, dok je tunin file u sezamu bio precizno pečen. Kruh je sasvim solidan: u Istri bi briljirao.

Prilog uz tunu bio je, nažalost, prilično promašen: otprilike 90 posto hrvatskih restorana misli da se povrće na žaru u svako doba godine mora sastojati od patlidžana, tikvica i paprika, eventualno šampinjona, što je posve pogrešno. U ovo se doba godine pečeno i prženo povrće treba sastojati od komorača, zelenih i bijelih šparoga, mladog luka, kojima možemo dodati kuhani bob, grašak i fažolete.

Vinska karta prilično je zanimljiva: pili smo odličan i jeftin Allegrinijev Soave, koji se toči na čaše. Čaše najpopularnijih hrvatskih vina poput Fakinove Malvazije i Erdorova Sauvignona, koštaju četiri do pet eura. Servis je izvrstan. Vino se toči za stolom, pred gostom, a konobar je sveprisutan i nenametljivo ljubazan, što je jedna od najvećih vrlina u restoranskom servisu.

Veoma solidan ručak na Pešćenici platili smo oko 120 eura. Scarpetta nije gastro nego korektan kvartovski restoran, mnogo bolji od bilo kojeg lokala u širem susjedstvu prema istoku.

SCARPETTA

Sesvetska 3, Zagreb

HRANA +3/5  VINA + 3/5  AMBIJENT +3/5  SERVIS 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.