Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREDSTAVLJAMO STAGNUM 2013. Kad se vino s 15,5 posto alkohola doima svježe, riječ je o pouzdano velikom vinu

stagnum-2013

Prije nekoliko mjeseci odnijeli smo jednom međunarodno renomiranom slovenskom vinaru desetak međunarodno visoko ocijenjenih hrvatskih vina. Zajedno smo ih probali u njegovoj kušaonici, u društvu još nekoliko slovenskih i talijanskih vinskih profesionalaca i jednog Michelinovog chefa. Naši slovenski i talijanski prijatelji nisu bili osobito impresionirani hrvatskim vinskim šampionima: pristojno su klimali glavom, komentirajući da su vina tehnički perfektna ali im nedostaje osobnost, terroirska prepoznatljivost i ekspresivnost.

Dok nisu probali Milošev Stagnum iz 2012. i Toljev Dingač iz 2016. Za Dingač su rekli da je riječ o velikom internacionalnom vinu, dok su Stagnum ocijenili kao veliko, terroirsko dalmatinsko vino. Presuda iz Goriških brda apsolutno je poštena i točna. Kompetentni su stručnjaci već godinama suglasni da su Dingač Ernesta Tolja i Stagnum Frane Miloša dva najbolja plavca koja se uopće proizvode.

Toljevi su Dingači tehnički savršeni, dok su Miloševi Stagnumi, koji se puštaju na tržište desetak godina poslije berbe, jednako dramatični kao i Miloševi vinogradi u kamenjaru iznad mjesta Ponikve. Ovih smo dana prvi put u miru, s punom koncentracijom, probali novi Stagnum iz berbe 2013. Kušali smo ga na raznim vinskim smotrama unatrag nekoliko mjeseci, ali grupni tasting ne smatramo relevantnim za ozbiljno ocjenjivanje vina.

Dakle, Stagnum iz 2013. masivno je vino kolosalnog tijela i impresivne gustoće. Tanini su nevjerojatni: svojom dubinom i agresivnošću asociraju na bas gitaru Jacka Pastoriusa a elegancijom i zrelošću podsjećaju na kontrabas Charlieja Mingusa. Bouquet je uobičajeno kompleksan: puno vruće zemlje, makije, šljiva i tamnog bobičastog voća, s nijansama crne čokolade. Intenzitet i duljina okusa mogu se uspoređivati s klasičnim bordeauxima iz najboljih berbi.

No, najviše nas fascinira relativno visoka svježina u tako gustom i jakom vinu, koje je deklarirano na 15,5 posto alkohola. Frano Miloš ponovno je uspio napraviti jedinstveni Stagnum, drukčiji od prethodnih, s barem tridesetogodišnjim rokom dozrijevanja. Ovo monumentalno i posve originalno vino, koje se približava perfektnoj ocjeni premda je još razmjerno  mlado, treba piti uz dugo odležane steakove, uz japanski, gotovo bijeli wagyu i uz kratko pečeno meso visoke divljači.

Stagnum iz 2013. zasad nećemo ocijeniti jer ne želimo pasti u napast da prvi put jednom hrvatskom suhom vinu dodijelimo čistih sto bodova. Pričekat ćemo dvije ili tri godine do konačne ocjene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.