Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Purple Monkey, najnoviji zagrebački azijski restoran nije loš, ali obiluje greškama

purple-monkey-g

Purple Monkey prije dvije je godine počeo s dostavom. Porcije su bile obilne, cijene niske, a hrana loša. Ovog se proljeća Purple Monkey otvorio kao pravi restoran u Tomašićevoj ulici blizu Noela, u prostoru gdje su zadnjih godina radili Veganšpek i Market 2, dva dosta neuspješna bistroa.

U Purple Monkeyu dosad smo dvaput ručali. Prvi su dojmovi bili znatno bolji od drugih. Prvi smo put prije desetak dana naručili dva mala snacka, izvrsne pržene edamame i zanimljive, blago ljepljive pečene lješnjake. Zatim smo probali tom yum, pun shiitakea (u drugim se zagrebačkim restoranima tom yum kuha sa šampinjonima ili bukovačama). U tom yumu se nažalost nisu osjetili lemongrass i đumbir ili galangal. Bulgogi poslužen kao rice bowl bio je prilično dobar, dok je phat kaphrao, jedno od najpopularnijih tajlandskih jela, bio izvrstan, s optimalnom dozom ljutine i s dosta hrskavog povrća. Ni gyoze nisu bile loše.

Ovaj smo četvrtak, nažalost, imali manje sreće. Yakitori s piletinom bio je vrlo ukusan, no hama teriyaki pretvorila se u mali debakl. Prvo, na hami gotovo da nije bilo tragova glazure od teriyakija, niti je cijela zdjela imala okus po bilo kakvom autentičnom teriyakiju. Drugo, riba je bila lagano gnjecava; hama je bijela riba čvrstog mesa koje se ne smije prekuhati.

Treće, po sredini zdjele, baš na riži, pružila se duga ljigava koža haminog filea, što je iznimno antipatično. Kako riješiti problem s ljigavom ribljom kožom, koja je apriori nejestiva?  Jednostavno: file serviramo tako da koža bude na gornjoj strani i da nije u dodiru s umakom. Pa kožu lagano zapečemo brenerom i posolimo cvijetom soli, iumjesto ljigave kože gosti dobiju slasnu hrskavu kožicu. Najbolji dio hame teriyaki bio je tanjurić sa svježim crvenim i žutim čilijem, koje je dao puno života ovom slabom jelu.

Pad thai bio je korektan, premda bi mu pomoglo malo povrća. Cijene su više nego prihvatljive. Prvi smo ručak, uz butelju Bastianova Rosea, platili 71 euro, a drugi, uz par čaša Veraldine Malvazije, oko šezdeset eura. Jelovnik je tipični azijski komercijalni fusion, uz dva pomalo dekontekstualizirana jela: yakitori s domaćim kobasicama i zapečeni grah. Glavna konobarica, gospođa iz Beograda, doslovno je uzorna u svim elementima svog posla, dok je chef ozbiljan i odgovoran čovjek koji sigurno može bolje. Vinska karta pomalo je smiješna.

Od samo pet vina koja trenutno prodaju (na baru se može vidjeti više boca, ali na karti ih je pet), dva su prosecco. Ako držite samo pet vina, što će vam dva ista? Purple Monkey u vlasništvu je velike restoranske tvrtke koju vodi Ivan Todorić. Todorićeva se firma dosad, kroz Good Food i 4Burgers, bavila fast foodom. Uz to, Ivan Todorić suorganizator je glavnih street food festivala Zagrebu. Todorićev iskorak u sferu ozbiljnijih restorana treba pozdraviti, ali na Purple Monkeyu mora se još puno raditi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.