Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EKSKLUZIVNO Borna Janeš, vlasnik Pod zidom i Ficleka, preuzeo je Kerempuh i Katedralis. Ficlek seli u Kerempuh

janes-katedralis

Borna Janeš, jedan od najenergičnijih zagrebačkih ugostitelja, ovog je proljeća preuzeo dva elitna restoranska prostora u neposrednoj blizini tržnice Dolac. Riječ je o Kerempuhu na terasi iznad Dolca, i o Katedralisu na uglu Bakačeve ulice, s fantastičnim pogledom na zagrebačku prvostolnicu.

Jedan je prostor u crkvenom, a drugi u državnom vlasništvu. Kerempuh je prije dvadesetak godina bio jedan od najpopularnijih zagrebačkih restorana. U Kerempuhu su se po danu servirala tipična dnevna jela na žlicu i s roštilja, dok su navečer ondje kuhali Ana Ugarković i Dino Galvagno.

Kerempuh, koji gleda na samu tržnicu Dolac, zadnjih je desetak godina nažalost životario, da bi se lani ugasio. Borna Janeš, vlasnik bistroa Pod zidom i zagrebačke gostionice Ficlek, rekao nam je da će u Kerempuhov prostor prebaciti baš Ficlek, lokal poznat po štruklima, faširancima, zagrebačkom odresku i niskim cijenama. Ficlek će na novoj lokaciji utrostručiti sadašnji kapacitet, budući da Kerempuh ima ukupno šezdeset mjesta u blagovaonicama i veliku terasu.

Katedralis je, pak, restoran s kontroverznom prošlošću. Prije Domovinskog rata u Cathedralisu, jako velikom restoranu na dvije etaže, nalazila se izvrsna srpska roštiljarna Aleksinac. U Aleksincu se osamdesetih godina posluživao jedan od najboljih roštilja u Zagrebu. U kasnim devedesetima ili ranim dvijetisućitima taj je prostor preuzeo jedan veteran zagrebačkog ugostiteljstva, koji mu je i dao ime Ex Cathedralis.

Restoran je, međutim, bio apsolutno grozan. Radilo se o najgoroj zamislivoj zamci za turiste, koja je zbog vojničko-studentske hrane naprosto morala propasti. Poslije bankrota originalnog Ex Cathedralisa na toj se adresi, s terasom koja gleda na katedralu, ulicu Pod zidom, Staru Vlašku i Gradsku kavanu, promijenilo nekoliko loših ugostiteljskih projekata: neko je vrijeme ondje boravila čak i ona gospođa iz Nigerije koja je uoči pandemije postala poznata po tome što je svojim gostima dopuštala da sami odrede koliko će platiti.

Gospodin Janeš u Katedralisu planira otvoriti formalni restoran s bijelim stolnjacima, s puno oborite ribe, odležanih steakova i s klasično pripremljenim rižotom. Restoran će se zvati Bakač, po Tomi Bakaču, biskupu i upravitelju Zagrebačke biskupije iz 15. stoljeća. Bakačeva ulica, koja povezuju Kaptol s Trgom bana Jelačića, zove se po Tomi Bakaču. S obzirom na činjenicu da je riječ o zaštićenom spomeniku kulture, zasad ne postoji precizan hodogram za otvorenje restorana Bakač.

Jasno je da Borna Janeš neće moći istodobno otvoriti oba restorana. No  danas smo stekli dojam da se na otvaranje Bakača neće baš jako dugo čekati. Oživljavanjem sadašnjeg Kerempuha i Katedralis Borna Janeš mogao bi odigrati pivotalnu ulogu u gastronomskoj renesansi kvarta oko katedrale.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.