Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Konoba Jure vjerojatno je najjeftiniji bolji restoran u Rovinju

jure-g

Konobu Jure pamtit ćemo po dvjema zanimljivim i ugodnim činjenicama. Prvo, cijene su za sadašnje rovinjske kriterije neobično niske. Što to znači? Bijelu buzaru sa školjkama, šufigane lignje i ne baš malog, prilično precizno pečenog zubaca skupa s dvije butelje mladih malvazija, platili smo 123 eura. U boljim restoranima na rovinjskoj rivi i u starom dijelu grada vjerojatno bismo platili dvostruko. Đ

Drugo, na našu je molbu Jure uspio skuhati buzaru bez tragova češnjaka, umak za lignje s palentom bez tragova češnjaka, i blitvu s krumpirom bez tragova češnjaka. I sve je bilo prilično ukusno. Buzara bez češnjaka predstavlja mikrorevoluciju u pripremanju buzare, no pokazuje da to, valjda najtradicionalnije morsko jelo na Jadranu može funkcionirati i bez svog najizraženijeg začinskog elementa. Još važnije, buzara bez češnjaka, lignje bez češnjaka i blitva s krumpirom bez češnjaka pokazuju da se u Konobi Jure sve kuha zaista svježe, kad gost naruči.

jure-riba

Jure nema jelovnik. Gospodin koji nas je posluživao ispričao nam je što su nudili u četvrtak navečer: par uobičajenih predjela poput mesnog i morskog pjata, govedsku juhu (riblja je već bila prodana), niz jela baziranih na njokima, pljukancima i drugoj pasti, nešto steakova i ne baš mali izbor ribe, koji je osim zubaca i škarpoča, uključivao jednog lijepog, ali jako velikog brancina. Da nas je bilo četvero, naručili bismo brancina. Jure je u zadnjih par godina postao poznat po pašti sa šugom i većim komadima mesa, pa smo zato željeli provjeriti kako funkcionira riblji dio njegove kuhinje.

jure-skoljke

U bijeloj buzari od školjki završilo je previše krušnih mrvica, no kaneštrele, dagnje i dondole bile su prilično fine. Lignje s palentom u umaku od rajčice bile su zaista jako, jako ukusne, dok je zubatac ostao sočan, s prilično čistim okusima plemenite bijele ribe. Kuhanje je rustikalno i jednostavno, što se u takvom žanru restorana i očekuje.

jure-lignje

Neka su jela toliko privlačna da su stranci za stolom kraj našeg stalno naručivali još i još paste koja, kao i šufigane lignje i buzara, dolazi na stol u velikim limenim tavama, pa su konobaru govorili kako je sve što su probali fenomenalno. Konoba Jure aktualni je rovinjski hit, kad nije riječ o fine diningu: u četvrtak navečer taj je veliki restoranski prostor bio gotovo posve pun, atmosfera je opuštena i zabavna, a jedino loš izbor vina kvari dojam.

Prvo su nam preporučili neko otvoreno vino iz vinarije u susjedstvu. Pošto smo inzistirali na buteljama, pokazalo se da imaju samo četiri bijela vina, što je premalo za lokal s takvim prometom i s toliko zadovoljnih gostiju, koji su sasvim sigurno spremni potrošiti malo više novca na dobro vino. Konoba Jure nalazi se u stambenom dijelu Rovinja, u ugodnom kvartu petnaestak minuta šetnje od rive.

KONOBA JURE

Cademia 22, Rovinj

HRANA +3/5  VINA 2/5  AMBIJENT +3/5  SERVIS +3/5

VISA Inspire_logo_web copy
aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Konoba Jure vjerojatno je najjeftiniji bolji restoran u Rovinju

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min