Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rovinjski Monte, čiju kuhinju polako preuzima mladi chef Ilja Đekić, uveo je meni posvećen hlapovima

monte-family

“Sad smo u nekoj vrsti tranzicije,” pričao nam je sinoć Danijel Đekić, dugogodišnji chef Montea, prvog hrvatskog restorana koji je dobio Michelinovu zvjezdicu,  i koji i sada zaslužuje zvjezdicu. “Naši sinovi polako preuzimaju restoran. Mlađi, Simon, vodi salu, a stariji, Ilja, glavni je u kuhinji. Ilja je formalno školovani chef. A ja sam sve više supervizor. Razvijam recepte i povremeno kušam hranu, ali ideja je da Ilja uskoro postane samostalni glavni chef,” kaže gospodin Đekić, koji je u Monteu kuhao dulje od dvadeset godina. U tih je dvadesetak godina Danijel Đekić ozbiljno zadužio hrvatsku gastronomiju. Monte i dalje nudi tri degustacijska menija: crveni, zeleni i plavi.

monte-meni
monte-ruzmarin

Svaki se meni sastoji od amuse bouchea koji počinju Ružmarinovim krugom i nastavljaju se s nizom malih predjela posvećenih morskoj i unutarnjoj Istri, predeserta, deserta i petits foursa. Zeleni je meni vegetarijanski, plavi je riblje-mesni, dok je crveni posvećen hlapovima: sadrži čak pet jela od hlapa čemu, naravno, nismo mogli odoljeti. Bisque od hlapa spada među najbolje verzije ovog formata koje smo probali u Hrvatskoj.

monte-tartufi

Salata od hlapa s avokadom, jagodama i prahom od jagoda odličan je primjer slaganja velikih rakova sa sezonskim voćem. Uz ovo smo jelo dobili i hrskave kamenice u crnom panku. Medaljon hlapa s mladim graškom raskošno je sezonsko jelo, ražnjić od hlapa sa artičokama ležao je na izvrsnoj, intenzivnoj marinari, a polumjeseci punjeni hlapom posluženi su s  vrtnim šparogama i holandskim umakom. Sve interpretacije hlapa bile su odlične, osim polumjeseca koji su patili od viška umaka na šparogama.

monte-kavijar

Među vrlo lijepim malim predjelima posebno su se istakli kristalni kruh s obiljem tartufa, chawanmushi s dikselom i algama, i elegantni consomme od luka sa šafranom. Između predjela i hlapa dobili smo fenomelno jaje kuhano na 63 stupnja s dimljenim pire krumpirom i velikom žlicom oscietra kavijara.

monte-hlap-salata

Sladoled od gusjih jetara s narančom vatrometno ja završio zaista jako dobru večeru u Monteu, u kojem je usprkos radnom danu i žešćem pljusku bilo petnaestak gostiju. Monteu ovaj put nismo mogli dati pet ni minus pet zbog nedorečenosti vegetarijanskog menija, na kojem nema sezonskog povrća: glavna jela zelenog menija baziraju se na rajčicama, paprikama i patliđanima, umjesto na šparogama, grašku, bobu i artičokama. Gospodin Đekić rekao nam je da tek trebaju razraditi vegetarijanski jelovnik i da Monte u sklopu tog menija već povremeno uključuje sezonsko povrće iako nije navedeno u tisku.

monte-hlap-raznjic

Vinska karta sadrži većinu važnih istarskih vina, solidan izbor iz drugih hrvatskih regija, i odličnu selekciju šampanjaca po vrlo fair cijenama: i Krug i Cristal koštaju manje od 400 eura. Pili smo Pol Roger, Fakinovu Amforu i Dobravčev Simminor. Danijel i Tjitske Đekić uspjeli su od Montea učiniti jednu od najstabilnijih hrvatskih restoranskih institucija. Sinoć smo stekli dosta jak dojam da će druga generacija Đekića nastaviti jačati Monteov status.

MONTE

Montalbano 75, Rovinj

HRANA +4/5  VINA 4/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT 5/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.