Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ajngemahtec chefice Marine Gaši pokazuje zašto je Marina vjerojatno najbolji riblji restoran u Hrvatskoj

marina-g

Riblji ajngemahtec relativno je novo jelo na repertoaru novigradske chefice Marine Gaši. Ajngemahtec je nastao gotovo slučajno, negdje prošle jeseni, da bi se pretvorio u potpisno jelo možda najboljeg hrvatskog isključivo ribljeg restorana ( kod gospođe Gaši ne možete jesti meso).

marina-sala

Ajngemahtec demonstrira Marinin smisao za izvlačenje čistih okusa, sklonost dobro pogođenoj uporabi začina i pojedinih azijskih elemenata, kao i preciznost u korištenju klasičnih tehnika. Brunoise od hrskavog povrća bio je valjda u milimetar jednak; kokosovo mlijeko nije nadjačalo veloute od pečene ribe, nego ju je egzotično nadopunilo, okusi same ribe i kozica dovoljno su snažni da ovaj ajngemahtec funkcionira i kao samostalno glavno jelo, dok su noklice toliko teksturalno pogođene, kao da je gospođa Gaši cijeli život provela u nekom boljem zagrebačkom tradicijskom restoranu.

marina-ajngemahtec

Drugo najdojmljivije jelo dana bili su škampi zapečeni u pjeni od škampa, s komadićima čičoke za hrskavost i s dehidriranim bouillabaiseom za dodatni intenzitet okusa. Sjajan dojam ostavili su vrlo hrskavi cappelletti od korabice, punjeni tartarom od kozica, u elegantnom consommeu od škampa i misa.

marina-keks
marina-sampanjac

Lignja s pečenim lješnjacima snažno je i neočekivano jelo u kojem kontrasti okusa izvrsno funkcioniraju. Jedino je brancin u zelenom curryju bio pomalo problematičan, jer je imao sličnu kompoziciju i teksturu kao škampi. No, gledajući izvan konteksta sinoćnjeg menija, i brancin je bio odličan.

marina-cappelletti

Marina Gaši bavi se jako elaboriranom, nadahnutom autorskom kuhinjom. Prije sedam ili osam godina gospođa Gaši bila je gastronomska entuzijastica s puno strasti i svježih ideja. Danas je zaista vrhunska, profesionalna chefica koja suvereno vlada svojim poslom, a nije izgubila ni gram strasti iz ranih dana svog restorana. Vinska lista veoma je dobra, s prijateljskim cijenama. Prilično impresivnu večeru s par čaša Duval-Leroya, buteljom vrlo karakterne Malvazije Marka Fona i jednom od zadnjih butelja Matoševićeve Zelene Grimalde platili smo malo više od 300 eura.

MARINA

Ulica Sv. Antona 38, Novigrad

HRANA -5/ 5  VINA 4/5  SERVIS 4/5 AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.