Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

POVIJESNA LISTA Osam najvažnijih pizzerija u Hrvatskoj

purger-stare-pizzerie

Koliko god to neobično zvuči, pizza je u Hrvatskoj relativno novi fenomen. Zagreb i drugi hrvatski gradovi puni su restorana koji svoje porijeklo datiraju u razdoblje prije Drugog svjetskog rata. 

Okrugljak radi više manje neprekidno od 1913. do danas, a u Esplanadi se visoka hotelska kuhinja priprema od 1925. godine. S druge strane, najstarija aktivna zagrebačka pizzeria, Purger  na Trešnjevci, ima “samo” 43 godine.

Budući da su pizzerije u Hrvatsku došle dvadeset do pedeset godina kasnije, nego u većinu zapadnih zemalja, logično je da se kod nas nije uspjela razviti scena različitih žanrova pizze. Osim toga, barem 90 posto hrvatskih pizzerija i danas funkcionira po načelima lošeg fast fooda: jeftini i neoriginalni sastojci i slabo tijesto. No, pizza je svejedno i u Hrvatskoj, kao i svugdje u svijetu ,  ekscentrično popularna. Evo liste osam najvažnijih  lokala , koji su obilježili povijest  pizze u Hrvatskoj.

1. Franko’s Pizza & Bar, Zagreb

frankos-pizza

Franko’s je, dakle, jučer treći put uzastopno ušao na listu Top 50 Pizza Europe, izvan Italije.  Niti jedna druga hrvatska pizzeria nikad nije ušla na tu važnu listu. Ova, međunarodno verificirana činjenica. pozicionira Franko’s Pizza & Bar na prvo mjesto popisa najvažnijih hrvatskih pizzerija. Osim toga, Franko’s je prva hrvatska pizzeria s relevantnom vinskom kartom.

2. O’Hara, Zagreb

o-hara-restoran

O’Hara je Hrvate naučila napoletani. Pred O’Harom su se prije sedam ili osam godina stvarali redovi. O’ Hara se počela uspješno franšizirati: otvorene su podružnice u Splitu i u Rijeci. A pizza je bila uistinu  fenomenalna. Šteta što projekt nije izdržao.

3. Karijola, Zagreb

karijola2019-picante

Prije više od dvadeset godina, Karijola je drastično promijenila svijet pizze u Hrvatskoj. Karijola je prva dulje fermentirala i odležavala tijesto, Karijola je prva koristila isključivo mozzarellu, a ne one grozne sireve za pizzu, Karijola je prva počela pripremati sezonske pizze. Karijola je zaista odigrala revolucionarnu ulogu i još uvijek uspješno radi.

4. Rumore, Labin

pizza-rumore

Rumore je prva pizzeria izvan većih gradova, koja je uspjela postići kontinuirano visoku gastronomsku razinu svojih pizza. Njene pizze mogu se uspoređivati s najboljim hrvatskim napoletanom, i sve to u malom istarskom gradu koji nije ne moru. Rumore su ugostiteljski fenomen za sebe, koji je učinio strahovito mnogo za demokratizaciju vrhunske pizze u Hrvatskoj.

5. Purger, Zagreb

purger-g

Purger mora imati svoje mjesto na listi najvažnijih hrvatskih pizzerija naprosto zato što je preživio pune 43 godine. Purger danas, u stanovitim smislu, funkcionira kao muzej starih zagrebačkih pizzeria. Purgeru želimo još puno desetljeće uspješnog rada.

6. 7. i 8. Šestine, Zadar i Lovac, Zagreb

Prve široko popularne pizzerije u Hrvatskoj otvarale su se u sklopu velikih socijalističkih ugostiteljskih poduzeća. Šestine, Zadar i Lovac tipični su primjeri. Šestine na uglu Draškovićeve i Stare Vlaške bile su atraktivne zbog goleme krušne peći, Zadar je bio uvijek pun zbog lokacije na Cvjetnom trgu, dok je Lovac u Dežmanovom prolazu predstavljao neobičan eksperiment. Lovac je radio u “objektu društvene prehrane”. Danas bismo takve lokale nazvali jeftinom zalogajnicama.

U sve tri pizzerije pizze su bile male, debele i  premasne, s vrlo lošim sastojcima. Pizza u Šestinama fino je mirisala. No, ove tri pizzerije, i još nekoliko sličnih, važne su zato jer su učinile pizzu masovnim jelom i u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.