Chef Matija Iveta, učenik svojedobno popularnog i utjecajnog Roberta Slezaka, preporodio je zagrebački Matrix, smješten u istoimenom poslovnom kompleksu u Slavonskoj. Iveta za ručak priprema niz proljetnih jela. U Matrixu su nam rekli da svaki dan imaju između 80 i 100 couverta za ručak.
Najtraženija su janjeća rebra i grilane šparoge. Mi smo zasad uspjeli probati samo rižoto od šparoga, koji je skuhan klasično, s preciznom teksturom i čistim zeleno-kremastim okusima. Osim dnevnog menija namijenjenog zaposlenicima obližnjih ureda, chef Iveta pripremio je i prilično slastan večernji meni, koji se bazira na zrelom crvenom mesu.
Gospodin Iveta navečer peče tri tjedna odležani hrvatski porterhouse i 45 dana odležani baskijski ribeye. Tu su i klasični biftek, ali i vratina crne španjolske svinje. Uz steakove se poslužuju trostruko prženi pomfrit , pomfrit od batata, brokula iz woka, grilane šparoge i mladi krumpir s mladim špinatom, kao i nekoliko umaka tipičnih za steakhouse: chimichurri, demiglace sa zelenim paprom i romesco. Budući da je Matija Iveta strastveni lovac, logično je da su se na večernjem meniju našli file jelena i carpaccio od jelena.
Za one koji nisu fanovi crvenog mesa, tu su minijaturno cijelo pile na grillu, ravioli s brancinom, file lososa s kvinojom, kao i pljukanci s pravim svježim tartufima koji se, naravno, ribaju za stolom, pred gostima. Sudeći po jelovniku, Matija Iveta uspio je gastronomski redefinirati Matrix. Nova vinska lista još se izrađuje.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.