Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sancerre Rouge Henrija Bourgeoisa rijetka je prilika da uživate u francuskom crnom pinotu za manji novac

sancerre-rouge

Skoro svi bolji, karakterniji burgundski crni pinoti postali su jako do sumanuto skupi. Pinot noir definitivno je najtrendovskija crna sorta 21. stoljeća, a vinograda u Burgundiji ima koliko ima i neće ih biti više nego sada. No, crni pinot u Francuskoj se uzgaja i izvan Burgundije.

Pinot noir uzgaja se, primjerice, u Sancerreu, loirskoj apelaciji od oko 2600 hektara, poznatoj po nekima od najboljih sauvignona na svijetu. Crni pinot zauzima dvadesetak posto vinograda u Sancerreu. Apelacija Sancerre Rouge postoji još od 1959. godine. U klasičnoj vinskoj literaturi pinoti iz Sancerrea opisuju se kao lagana, svakodnevna vina za žeđ. No, klasična vinska literatura uglavnom se pisala prije klimatskih promjena.

A crni pinot u Sancerreu, baš kao i sve sorte u Champagni, profiter je globalnog zatopljenja. O čemu svjedoči Sancerre Rouge Les Baronnes iz 2019. poznate loirske vinarije Henri Bourgeois.  Bourgeoisov Sancerre Rouge relativno je gusto vino tamne rubinske boje, srednjeg do velikog tijela, s 13,5 posto alkohola, nešto finih zrelih tanina i sa seksi baršunastom teksturom.

Bouquetom dominira crno i crveno voće s nešto dima i kože, a na okusu se susreću mineralna svježina, blaga trpkost i slatkoća zrelog ljetnog voća. Ovo veoma dobro vino (90-92 boda) koje distribuira zagrebački Vivat, košta oko 25 eura, što zaista nije mnogo za karakterni francuski pinot noir. Sancerre Rouge Les Baronnes fino se slaže s janjećim kotletima, telećim steakovima, crnim tartufima, ikrom lososa i pečenom i sirovom plavom tunom. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.