Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI ZAKON Hrvatska Vlada želi ograničiti broj turista

turizam

Hrvatska bi Vlada, kako izvještava Novi list, do ljeta trebala u javnu raspravu pustiti tekst krovnog Zakona o turizmu. Glavni je cilj novog Zakona ograničenje broja turista u određenim destinacijama, kako bi se postigla dugoročna turistička održivost i spriječio fenomen “overtourisma”.

Radi se o europskom trendu: Alto Adige je nedavno najavio da će limitirati broj turista na razinu 2019. godine a Venecija kani uvesti naplatu ulaska u grad. Hrvatska je dobrim dijelom turistička monokultura. Utoliko Hrvatskoj nije u strateškom interesu smanjiti broj turista, nego promijeniti njihovu strukturu, a osobito je bitno promijeniti strukturu hrvatske turističke industrije.

Struktura hrvatske turističke industrije upravo je katastrofalna; ona prijeti daljnjem razvoju modernog i održivog turizma, ali i normalnom funkcioniranju samih turističkih destinacija. Nekad lijepa Premantura danas se pretvorila u skuplju vrstu favele, dok je cijeli Split već odavno postao jedan golemi apartman. Struktura hrvatske turističke industrije je katastrofalna jer u Hrvatskoj imamo tek 180 tisuća hotelskih kreveta, naspram više od 600 tisuća kreveta u privatnom smještaju. To znači da privatni smještaj obuhvaća više od 50 posto hrvatskih turističkih kapaciteta, a hoteli manje od 15 posto. Taj je omjer ridikulozan.

Još je gora činjenica da postoji i oko 600 tisuća kreveta u “nekomercijalnom” smještaju. Riječ je o privatnim vikendicama koje nisu namijenjene iznajmljivanju; ustvari, vrlo se često radi o čistoj sivoj ekonomiji. Apartmanizacija obale nije se dogodila slučajno i stihijski. Apartmanski turizam desetljećima je služio kao socijalni amortizer. No s vremenom je privatni smještaj prerastao u najveću opasnost za hrvatsku turističku industriju.

Posve je jasno da Vlada financijskim alatima mora ograničiti daljnju apartmanizaciju Jadrana: jasno je da treba uvesti porez na nekretnine i iznajmljivačima povećati poreze. Jasno je, nadalje, da treba postrožiti proces izdavanja građevinskih dozvola u posebno ugroženim destinacijama i napokon početi rušiti nelegalnu gradnju. No, ni hrvatska Vlada ni lokalne vlasti nemaju snage za takve poteze.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.