Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Milan Budinski za plešivički je Erdoro napravio jedan od najboljih hrvatskih sauvignona unatrag desetak godina

Milan Budinski neprijeporno je najautoritativniji hrvatski  enolog. Gospodin Budinski, koji je dugo godina vodio vinski program porečke Agrolagune, danas konzultira više ambicioznih hrvatskih vinarija uključujući plešivički Erdoro.

Erdoro je novi projekt fokusiran na proizvodnji vrhunskih vina. Erdoro je kupio Fortenovinu Mladinu, pa je sada, s više od 40 hektara vinograda, najveći vinogradar na Plešivici, hrvatskoj Champagni.

Erdoro je vinski brend Pago Croatie. Vlasnik Pago Croatie Žara Malić i njegov zet Daniel Šarušić prilično su odlučni da s Mladininim vinogradima proizvedu vina koja se mogu uspoređivati s najboljim buteljama Bregovite Hrvatske, ali i šire.

Debitantska berba 2021. pokazala se veoma dobrom, osobito za gusti i čvrsto strukturirani Sivi pinot, ali i za hrskavi Sauvignom zelenih aroma. 

Prije nekoliko dana probali smo Sauvignon iz 2022. koji je, dakle, gotovo briljantan, klasu bolji od Erdorova zaista dobrog lanjskog Sauvignona. Novi Erdorov Sauvignon ujedinjuje reprezentativne značajke loirskih i novozelandskih sauvignona.

On je, s jedne strane, mineralan, slan i gotovo brutalno kiseo kao mladi Pouilly Fume, dok je s druge strane, uz mirise pokošene trave i šparoga, prepun slatkih aroma marakuje i ananasa, baš kao zreliji novozelandski sauvignoni. Bouquet novog Erdorova Sauvignona kompleksan je je i intenzivan, a okus snažan, voćno herbalan i veoma bogat. Erdorov Sauvignon iz 2022. vino je blizu  perfektnom u svom žanru.

Radi se o jednom od najboljih hrvatskih sauvignona unatrag desetak godina, u konkurenciji koja nije sasvim mala. Erdorov Sauvignon iz 2022. treba piti uz šparoge, mladi grašak, bob, medvjeđi luk, klasični rižoto, bijelu ribu, sushi i kozji sir. 

Erdoro Sauvignon iz 2022. ocijenit ćemo najesem, kad ćemo vidjeti je li zadržao sadašnju dosta očaravajuću svježinu. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Milan Budinski za plešivički je Erdoro napravio jedan od najboljih hrvatskih sauvignona unatrag desetak godina

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min