Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Martin Hudak, jedan od najutjecajnijih svjetskih barmena, u Zagrebu je održao iznimno važan masterclass

hudak

Masterclass Martina Hudaka održan u utorak zagrebačkoj Esplanadi bio je i više nego poučan uz nekoliko vrlo jasnih i nedvojbenih poruka. Poprilično puna Smaragdna dvorana i, konačno, dobar odziv struke sa stotinjak sudionika (prije pet godina ih je bilo desetak) razveselili su i nas, a bome i samog gospodina Hudaka. Ukratko, tko je želio čuti ključne poruke i pouke, imao je savršenu priliku shvatiti vrlo slične ideje koje promičemo i kao Kult Plave Kamenice. Onaj tko nije, nažalost propustio je još jednu priliku. Evo zašto.

Dakle, za jučerašnji event u Smaragdnoj dvorani doista sve pohvale organizatorima Moninu i PPD Croatia, posebno gospodi Mislavu Luliću i Mišelu Posavcu. Okupiti ovakav broj ljudi je bez imalo sumnje hvalevrijedan potez. Dovesti k tome i Martina Hudaka ponovo u Hrvatsku, još i više.

Martin Hudak jedan je od najutjecajnijih, a možda i najutjecajniji pripadnik barske scene u svijetu. Rođeni Slovak s danas australskom adresom, iza sebe ima impozantan put. Sama činjenica da je kao dvadesetogodišnjak postao senior bartender American Bara u legendarnom londonskom Savoyu bila bi dovoljna za zvjezdani status. Kad tome dodamo da je u Savoyu izgradio i čitav niz signature koktela, stvari odlaze u najviše sfere. 

No, kad shvatimo da je riječ o profesionalcu koji je 2019, dakle s 25 godina proglašen Barmenom godine, a uz to je i vlasnik Maybe Group koju među ostalim čini i lanac Maybe Sammy barova, nositelja titule Najboljeg bara za 2019. uspješnost Martina Hudaka djeluje vrtoglavo. Hudak je trenutno u procesu otvaranja nekoliko novih barova u lancu pa, ako netko ima želju postati dijelom tima, ima prigodu. 

Hudak je i bez sumnje najprogresivniji i najaktivniji promicatelj upotrebe kave u koktelima, zbog čega je osnovao i kompaniju Spiritual Coffee, a i globalni je ambasador australskog krafterskog likera od kave Mr. Black Spirit. I Hudakov zagrebački masterclass je, dakako, bio vezan u kavu, pod naslovom ”Past, Present & The Future of Coffee Cocktails”.

Na samom početku postavio je publici tri pitanja: Tko voli kavu?,  Tko voli koktele?  i  Tko voli povijest?  Masovno podizanje ruku na prva dva i prilično stidljivo podizanje malog broja prisutnih na treće pitanje rezultiralo je potpuno očekivanim odgovorom: “Žao mi je, morat ćete istrpiti 45 minuta priče o povijesti.”

I u tome jest suština. Ono na što kroz Kult Plave Kamenice pokušavamo od samoga početka staviti naglasak. “The knowledge is power!” ili “U znanju je moć!” Sad smo to po ne znamo koji put imali priliku čuti i od doista utjecajne osobe u svjetskim okvirima.

U 45 minuta mogli smo čuti detalje i kontroverze upotrebe kave kroz koktele i preteče koktela. Slušati detaljnu priču i Hudakovo istraživanje njihovog nastanka, uz nekoliko fenomenalnih i jednostavnih receptura njegovih autorskih koktela i kušanje dva takva koktela. 

No, najvažniji dio masterclassa bilo je zadnjih nekoliko minuta i konstatacija da sve znanje o prošlosti služi ključnom cilju: sadašnjosti i budućnosti koktela. Znanje nije i ne smije biti svrha samo sebi, nego služiti razumijevanju sadašnjosti i budućnosti. Ali bez tog znanja nema niti sadašnjosti niti budućnosti.

Ili ukratko “U znanju je moć!”.

Ne, masterclassovi ne služe otkrivanju skrivenih tajnih sastojaka i trikova kako postati najveći baremen i napraviti najbolji koktel. To rade prodavači magle, a gospodin Hudak to definitivno nije. Naprotiv, poslao je jasnu poruku i podijelio najvažnije znanje svima koji su željeli slušati.

Sama činjenica da su svi autorski kokteli koje je naveo zasnovani na nekom elementu iz povijesnih miješanja kave i drugih sastojaka proučavanjem povijesti koktela, pretočenih u konkretna teorijska i praktična znanja 21. stoljeća, govore jasno i glasno. Ili kako smo u kratkom razgovoru nakon predavanja zaključili, da ne postoji vrhunski praktičar bez vrhunskog teorijskog znanja. Praktično i teorijsko znanje jedno bez drugoga ne funkcioniraju i jedno ne može zamijeniti drugo.

Masterclass Martina Hudaka bez sumnje je jedno od najkorisnijih i najpoučnijih predavanja koja smo slušali zadnjih godina. Iskreno se nadamo da su to shvatili i oni koji su pomalo u čudu ostali zatečeni jer nisu čuli “pregršt skrivenih trikova zanata”.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.