Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRODAJE SE FORTENOVA GRUPA Špekulira se da bi najveću hrvatsku prehrambenu kompaniju netko mogao kupiti ispod cijene

fortenova

Uprava Fortenova grupe, bivšeg Agrokora, objavila je u srijedu da je odlučila prodati kompaniju. Službeno su priopćili da su pokrenuli “međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenova Group MidCo B.V.” Riječ je o nizozemskoj kompaniji u čijem vlasništvu je Fortenova grupa.

Proces će voditi međunarodna investicijska banka Lazard koja je vladu konzultirala u pokušajima nagodbe s Mađarima oko INA-e. Fortenova bi htjela prodati kompaniju do kraja rujna. Ne žele komentirati cijenu, pretpostavlja se da će ona biti niža od one o kojoj se govorilo lani, jer “se situacija u zadnjih godinu dana pogoršala,” javio je N1. Najveći problem Fortenove koji ističu njeni čelnici je otežano servisiranje i refinanciranje duga, zbog problematične vlasničke strukture. Oko pola Fortenove u vlasništvu je ruskih banaka Sberbank i VTB koje su trenutno pod sankcijama. Zbog pozicije Rusa, ne mogu se ni prodavati samo udjeli u Fortenovi pa su je odlučili prodati cijelu.

Ne javi li se kupac, moguće je da Fortenovu nakon dospijeća zadnje runde obveznica naprosto preuzme njen najveći vjerovnik američki fond HPS. “Refinanciranje obveznice od 1,05 milijardi eura kratkoročno biti riješeno najvjerojatnije kroz produženje postojeće obveznice na rok koji neće biti duži od kraja 2024. godine, uz uvjete slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatan jednokratni trošak.

Sadašnji kreditor je za takav aranžman poslao neobvezujuću ponudu, koja će morati biti prihvaćena kako bi bio premošćen period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama. Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, vjerojatno je da će svako sljedeće refinanciranje pod ovakvim uvjetima samo smanjivati vrijednost kompanije za sve dionike, uključujući i suvlasnike, a posebno nesankcionirane suvlasnike.“ citira jutarnji.hr objašnjenje iz Fortenova grupe.

Fortenova grupa rezultat je dramatičnog izvlaštenja Ivice Todorića iz koncerna Agrokor, prethodnika Fortenove. Sve je počelo 2017. kad je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov sazvao novinare i poručio da Rusi više ne namjeravaju financirati Agrokor i da je tvrtka pred slomom jer je prezadužena.

Revizija poslovanja Agrokora, koju je po nalogu izvanrednog povjerenika Ante
Ramljaka proveo PricewaterhouseCoopers, pokazala je da su ukupni Agrokorovi dugovi kod banaka i dobavljača krajem 2016. iznosili 56,28 milijardi kuna, 14,5 milijardi više od kapitala kompanije. Uslijedio je vrtoglavi razvoj događaja u kojemu je Todorić izgubio firmu i završio na sudu, Agrokor je nestao, a naslijedila ga je Fortenova, u krajnje problematičnom i netransparentnom procesu u kojemu je pivotalnu ulogu odigrala Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenković i malom grupom njemu bliskih ljudi. Optužnice podignute protiv Ivice Todorića na sudu se ne drže najbolje, a javnost s velikom skepsom prati sudbinu najveće hrvatske prehrambene kompanije. Iz Fortenove su. objavili da su potencijalnim kupcima predstavili trenutne financijske pokazatelje za 2022, prema kojima je prihod grupe bio veći od 5,2 milijarde eura, operativa dobit veća od 470 milijuna eura, neto dug od 1,1 milijardu eura i likvidnost veću od 280 milijuna eura. Iz tih je podataka proizišla špekulacija da bi se Fortenova mogla prodati ispod cijene u odnosu na njenu stratešku poziciju. U Fortenova grupi su Konzum, Tisak, Jamnica, Belje, Mercator, Roto, Zvijezda, Agrolaguna…ukupno stotinjak tvrtki i brendova.  

Kronologiju komplicirane i nesretne priče o Agrokoru i Fortenovi možete pročitati u radu Marine Klepo, Ive Bičanića i Željka Ivankovića koji je objavio Friedrich-Ebert-Stiftung.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.