Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pizzerija Mangiafuoco u Trstu peče prve talijanske pizze sa cvrčcima 

pizza-grilli

Alessandro Pribaz i Umberto Barucca, vlasnici pizzerije Mangiafuoco u Trstu, predstavili su prvu talijansku pizzu s kukcima. Pizza Grillo Sparlante (Cvrči cvrčak u slobodnom prijevodu) radi se s mozzarellom, cvjetovima tikvica i sušenim cvrčcima. Na meniju se pojavila prije destak dana, po cijeni od 15 eura. Dosad su imali dvadesetak narudžbi.

Ideja se, rekli su vlasnici pizzerije novinarima, rodila iz želje da probaju napraviti pizzu s kukcima a bez mijenjaja recepture za tijesto. Dakle, nisu htjeli koristiti brašna od kukaca ni mljevene sušene kukce, pa su hrskave suhe cvrčke stavili na pizzu, koju peče majstor iz Srbije. Ovaj potez nije samo marketing, ima i potencijalnu političku dimenziju.

Kao što znamo, Italija u krajnje desničarskoj vladi premijerke Giorgie Meloni ima ministra prehrambenog suvereniteta, Francesca Lollobrigidu, čiji je zadatak koristiti talijansku gastronomiju za jačanje šovinizma. Lollobrigida želi zabraniti korištenje engleskih riječi u talijanskoj gastronomskoj terminologiji, sintetičko meso, zgraža se nad liberalizacijom korištenja kukaca u prehrani nazivajući sve to “degeneričnim,” posebno u zemlji s tako veličanstvenu tradicionalnom kuhinjom, i tako dalje. Pizza sa cvrčcima vjerojatno neće proći bez ukora s vrha države.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.