Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U konobi Morgan pojeli smo odličnu juhu od šparoga, a i pašta s pijetlom je vrlo dobra

morgan-sparoge

Zadnji put smo konobu Morgan u Istri posjetili prije točno dvije godine. Ono što nam je ostalo u sjećanju su vrlo dobri rustikalni okusi i hrana pripremljena s nešto više znanja i pažnje od ostalih konoba u Istri koje se pozivaju na kuhanje iz davnina.

Morgan je poznat po usponima i padovima tijekom svoje povijesti, no čini se kako je ipak uspio održati stabilnost i standard. Tijekom zadnjih otprilike godinu dana kad bi povremeno bacili pogled na Morganovu web stranicu u ponudi su bili degustacijski jelovnici, kojih ovog puta nije bilo.

U redu, ne mora niti bi trebala svaka konoba imati degustacijski jelovnik, niti bi ga Morgan morao držati. Međutim kod Morgana bismo voljeli vidjeti ambiciju u sastavljanju jelovnika. Morganov je meni trenutno kratak i uzoran, a uglavnom se sastoji od tjestenina i mesa. Poznato je da restoran ne drži ribe i rakove, što je opet legitimna poslovna odluka.

Kad bi kuhinja sadašnjoj ponudi dodala samo nekoliko kreativnijih jela dojam bi bio bolji, no i zasada on nije loš. Zbunilo nas je što za našeg posjeta, iako je vani bilo sunčano i dvadesetak stupnjeva uz tek lagani povjetarac, Morgan goste nije smjestio na svoju glasovitu terasu s pogledom na vinograde, već u salu.

Terasa Morgana jedna je od najspektakularnijih u cijeloj Istri i strateška je prednost konobe. Iznimno profesionalni gospodin koji nas je usluživao nekoliko nam se puta ispričao zbog nemogućnosti sjedenja na terasi. 

Hrana je bila odlična. Ručak smo započeli Morganovim domaćim muštardama od paprike, luka i dinje i paštetom koju sami rade. Muštarde su jedan od najboljih pozdrava iz kuhinje koje smo dobili u istarskim konobama, ali traže nešto bolji kruh od onoga koji Morgan poslužuje. Najviše nam se svidjela paprika, intenzivnog, pravog domaćeg okusa.

Dalje smo se odlučili za juhu od šparoga i mesne zaogajčiće u formi tartara i carpaccia. Juha od šparoga je upravo senzacionalna, neodoljivo gorka s moćnim aftertastom, a sve je zaokružila domaća skuta i nekoliko manjih tvrđih šparoga. Juha od šparoga možda je i najbolje jelo koje smo pojeli ovog puta u Morganu i definitivno jedno od boljih izdanja ove esencijalne proljetne namirnice.

Tartar od govedine i carpaccio od boškarina vrlo su dobri, dok lardo nije dobro uklopljen u hladno predjelo. Za steakove, koji su nam zadnji put ostali u dobrom sjećanju, ovoga puta nismo imali snage, pa smo naručili nekoliko različitih pašta. Apsolutno najbolja bila je pašta s pijetlom koju toplo preporučujemo, tris raviola (šparoga, crni tartuf i gusja jetra) poseban svaki na svoj način, a njoki sa srnetinom odlični zbog bogatog, gustog, gotovo čokoladnog umaka. Ovdje se mora naglasiti kako je svaka pašta vrlo precizno kuhana.

Deserti su nažalost katastrofalni. Izgledom i okusom su veoma industrijski, kao da se nabavljaju od sasvim prosječne slastičarnice, što kuhinja Morgana nikako ne zaslužuje. Probali nekakvu čokoladnu tortu s bijelom i crnom čokoladom i tortu s jagodama. Ukoliko nemate baš ovisničku želju za šećerom nakon ručka ili večere, deserte u Morganu možete i zaobići. Makar ove dvije čokoladne torte. 

Vinska lista je čini nam se proširena osim glavnih istarskih vinara na lisit su vina iz drugih hrvatskih regija, kao i strana vina i šampanjci. 

Morgan unatoč mjestimičnim oscilacijama i dalje drži svoj kurs, klasične istarske konobe s tek pokojim izletom u atraktivnije detalje. Bitno je da je sve ipak napravljeno s puno znanja i poštovanja, no ne možemo oteti dojmu kad bi s tek nekoliko uistinu moćnih ambicioznih jela kuhinja bolje parirala spektakularnom ambijentu i najboljim istarskim restoranima, kojih u Morganovoj okolici nije malo. Ručak s dosta hrane i buteljom Claijeva crnog Ottocenta te dvije čaše pjenušca, platili smo 144 eura. 

KONOBA MORGAN 

Bracanija 1, Brtonigla

HRANA -4/5  VINA -4/5  AMBIJENT Terasa 5/5 Sala 4/5 SERVIS  +4/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.