Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVA ERA Alto Adige je ograničio broj turista koji mogu boraviti u Dolomitima. Posjeti jezerima i planinama morat će se rezervirati

alto-adige

Dok Hrvatska i druge udarne europske turističke destinacije rasprodaju kapacitete i broje za koliko su premašile predpandemijske statistike, talijanska pokrajina Alto Adige odlučila je suprotno. Lokalne vlasti ograničile su broj turista koje iznajmljivači i hoteli smiju primiti na noćenja u bilo kojem trenutku. Taj broj ne smije biti veći nego što je bio 2019. Osim toga, Alto Adige je zabranio izgradnju i otvaranje novih apartmana, soba i hotela, osim ako novi kapaciteti ne nadomještaju zatvorene. Nitko privatnu nekretninu ne smije iznajmiti bez dopuštenja lokalnih vlasti. 

Alto Adige, južni Tirol, zahvaljujući spektakularnim Dolomitima jedna je od najpoznatijih planinskih turističkih destinacija. Rast popularnosti odmora u prirodi i planinarenja dramatično je povećao turističku potražnju u regiji. 

Direktor turističke zajednice južnog Tirola Arnold Schuler zakon izglasan u rujnu 2022.  predložio je jer smatra da je Alto Adige postigao maksimum što se tiče broja turista. “Na gornjem smo rubu iskorištenosti resursa, imamo problema s prometom a naši domaći stanovnici zbog iznajmljivanja teško pronalaze mjesta za život i ti problemi ubrzao rastu zadnjih deset godina. Da bismo jamčili kvalitetu života turistima i lokalnom stanovništvu moramo postaviti granice.” Drugi razlog je ekološko-ekonomski. Kako je objasnio Schuler, Dolomiti su glasoviti kao nedirnuta priroda, ali sam broj turista koji ih posjećuje sada ugrožava i prirodu i njihov imidž. “Ljudi ovdje žele dolaziti da bi planinarili i uživali u prirodi a ne da satima čekaju u kolonama,” kaže. 

Broj službeno registriranih kreveta u regij Alto Adige 2019. je bio malo ispod 230 tisuća. Iznamljivači i hotelijeri imaju rok do 30. lipnja da prijave vlastima koliko su gostiju zapravo smjestili u 2019. U prijave moraju uključiti sve, pa i kauče na razvlačenje koji ranije nisu bili uračunati u smještajne kapacitete. Konačni broj bit će granica koja se u budućnosti ne može prijeći. Svaki će iznajmljivač imati svoj fiksni broj prostorija, a svaka općina  određeni broj iznajmljivača u nadležnosti. 

Kako bi se pomoglo malim poduzetnicima, onima koji primaju manje od 40 gostiju lokalne vlasti odobrit će ukupno 7000 dodatnih kreveta. U rezervi je još tisuću kreveta koji će se moći odobriti u iznimnim okolnostima, primjerice za otvaranje smještaja u mjestima u kojima je turistička posjećenost vrlo mala.  

Ograničenja su postavljena i za izletnike, turiste koji ne noće na području Alto Adige. Neka su već uvedena. Od 2021. godine pristup jezeru Lago di Braies moguć je samo uz rezervaciju. To je probna mjera koja bi se mogla primijeniti i na neka druga ikonografska mjesta. Turistima registracija može biti gnjavaža, ali u Alto Adige kažu da im ona zauzvrat jamči mirno uživanje u prirodi i da neće biti u gužvi. Od 9 do 17 sati automobili ne smiju prići Alpe di Siusi, ogromnoj alpskoj livadi u sjeni planina. Izuzetak su gosti koji tamo spavaju i stanovnici. Turistička zajednica najavila je da trenutno radi na razvoju sustava rezervacija koji bi se proširio na cijelu regiju i pretvorio je u svojevrsni prirodni muzej.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.