Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istra je velikim dijelom kolonizirala hrvatski turizam, gastronomiju i vinarstvo. I to je dobro

concours-g

Stare činjenice: velike istarske hotelske tvrtke Valamar, Maistra i Laguna posjeduju niz hotela izvan Istre, od Zagreba i Dubrovnika, do Krka, Makarske, Hvara i Korčule.

Nove činjenice: Maistra upravo preuređuje zastarjele zagrebačke five star hotele i kani od Westina napraviti najluksuzniji veliki hrvatski kontinentalni hotel. Pulska Arena ove godine otvara heritage hotel u centru  Zagreba

Nadalje, uskoro će se početi preuređivati/ iznova  graditi splitski  Marjan, pa će tako Split napokon dobiti prvi veliki  luksuzni hotel. Istarski hotelijeri, dakle, upravo osvajaju dva najveća hrvatska grada. Zagreb i Split.

Stare  činjenice: Istra je prva u Hrvatskoj dobila Michelinovu zvjezdicu, Istra je omiljeno gastronomsko  igralište za Zagrepčane, ali sve više i za Dalmatince. Istarska maslinova ulja i istarski sirevi nalaze se na stolovima i menijima velike većine gastronomskih hrvatskih restorana.

Nove činjenice: Valamar bi ove sezone u Poreču trebao otvoriti  restoran slavne braće Cerea. Obitelj Cerea spada među najuglednije gastronomske dinastije u Italiji. Otvaranje njihovog restorana u Istri značajno pojačava gastronomsku  prepoznatljivost cijele Hrvatske.

Istarske turističke korporacije, kao i mali hoteli, angažiraju sve više chefova iz drugih dijelova Hrvatske. Najnoviji je primjer Matija Bogdan, koji je postao korporacijski chef novigradskog Aminessa za Krk i Dalmaciju. A lani je Slavonac Saša Pribičević preuzeo rovinjsku Tekku. Ove su se godine istarski sezonski restorani otvorili 30 do 45 dana prije dalmatinskih.

Stare činjenice: istarska se vina masovno prodaju i u Dalmaciji i u Slavoniji, o Zagrebu da ne govorimo. Vinistra je najvažnija vinska smotra u Hrvatskoj.

Nove činjenice: s Concours Mondialom Vinistra dobiva  međunarodni legitimitet, što je važno za cijelu zemlju, pa tako predsjednik Vinistre i istarski župan press konferencije o Vinistri više ne drže samo u Poreču nego u centru Zagreba, uz nazočnost predstavnika državnih vlasti.

Sve ove činjenice, a moglo bi ih se još nabrojati, pokazuju da je Istra u stanovitom smislu kolonizirala hrvatski turizam, gastronomiju i vinarstvo. Što je dobro, jer Istra u tim sektorima  raspolaže boljim know howom i ima ozbiljniji odnos prema biznisu od drugih dijelova Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.