Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na uvodnoj večeri Weekend Food Festivala u Rovinju Vella, Kroflin, Srdoč Gaši i Vokal predstavili su progresivnu hrvatsku kuhinju

wff-best-of-croatia-g

Loše vrijeme nije posustajalo,  a i povezanost s Istrom je trrenutno katastrofalna zbog radova na bitnim čvorovima, no apsolutno ništa nije moglo pokvariti dojam i atmosferu u Rovinju pred početak Weekend Food Festivala, najvažnijeg hrvatskog gastronomskog kongresa. 

wff-best-of-croatia-5

Organizatori su okupili neke od vodećih hrvatskih chefova kako bi stranim novinarima i chefovima prezentirali najbolje profesionalno kuhanje i sastojke iz Hrvatske. Domaćin gala večere Best of Croatia već tradicionalno su chef Jeffrey Vella i restoran Cap Aureo u hotelu Grand Park, a uz Vellu su kuhali Hrvoje Kroflin (ManO2), Deni Srdoč (Nebo), Marina Gaši (Marina, Novigrad), Bruno Vokal (Noel) i slastičarka ljubljanskog restorana Ana in Slon Maša Salopek. 

wff-best-of-croatia-6

Izvrsnu večeru započeo je gospodin Vella, grilanim porilukom i škampima i emulzijom paljenog poriluka s pilećim jusom, a nastavila se s ribljom zdjelom, vizualno reprezentativnom i vrlo preciznom u okusima. U autoritativnom, iznimno zanimljivom jelu ekscentričnih okusa Vella, najbolji hrvatski chef u izboru restoranskih profesionalaca i Kulta Plave Kamenice, sjajno spojio jakobove kapice, pivo, krastavci, umak bagna cauda, hrskavac, puno kavijara i za kraj piletinu.

Sezonski tanjur visoke estetike predstavio je chef Hrvoje Kroflin, sa šparogama i kozjom sirutkom i možda najefektnijom salatom koju smo pojeli u zadnje vrijeme. Kroflinova salata na stol dolazi zamaskirana u samoniklo bilje koje je ubralo osoblje Mana2, a ispod kojeg su proljetni grašak, krema od smrčaka i oscietra kavijar.

Deni Srdoč nastavio je impresivan niz jela rombom mariniranim i grilanim s keljom, batatom i odličnim, tehnički perfektnim koji beurre blancom s tek nekoliko kapljica limuna. Marina Gaši pripremila je okrepljujući i duboki riblji “ajngemahtec” dok je glavno jelo pripalo Brunu Vokalu iz Noela, koji je pripremio janjetinu s hrskavom artičokom i graškom. Za desert, jabuku s kozjim mlijekom, orasima, kvascem i finim začinima, zaslužna je jedna od najboljih slastičarki na svijetu Maša Salopek. Servis i ambijent večere Best of Croatia u Cap Aureu bili su prvoklasni, puni energije i krajnje profesionalni. Za vrijeme i nakon večere niz chefova i članova njihovih timova razmjenjivalo je kontakte i dogovaralo buduća stažiranja sa slavnim svjetskim chefovima koji su bili prisutni na večeri. Takav networking, prezentacija i razmjena znanja najefikasnije otvaraju hrvatsku gastronomsku scenu, ujedno je afirmiraju i nužna su za njen daljnji razvoj. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.