Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moreno Degrassi jedini je hrvatski vinar koji je održao masterclass na ovogodišnjem Vinitalyju

vinitaly-degrassi-g

Moreno Degrassi i njegov enolog Alen Matelić prošle su srijede 5. travnja održali majstorsku raidonicu na veronskom Vinitalyju. Vinitaly je jedan od tri najvažnija europska vinska sajma, a njegovi organizatori tvrde da je riječ o najvećoj vinskoj izložbi u cijelom svijetu.

vinitaly-2023

Degrassijeva radionica zvala se Domaća i internacionalna vina istarske regije. Taj je naziv logičan s obzirom da Moreno Degrassi uzgaja niz internacionalnih sorti, od cabernet franca do viogniera. Posjetitelji Degrassijeva masterclassa mogli su kušati Malvaziju Bomarchese Selekcija iz 2020. godine, Terre Bianche Cuvee Blanc iz 2018, Syrah Contarini Riserva iz 2013. i Terre Bianche Cuvee Rouge iz 2013. godine.Cuvee rouge kupaža je sedam crnih sorti s Degrassijeviih najboljih položaja. Moreno Degrassi iz Bašanije kraj Savudrije u devedesetim je godinama skupa s Gianfrancom Kozlovićem, Ivicom Matoševićem, Morenom Coronicom i Francom Cattunarom uspostavljao modernu istarsku vinsku industriju.

vinitaly-degrassi-masterclass-sommelier
vinitaly-degrassi

Degrassi se kasnije izdvojio iz tada nastajućeg istarskog mainstreama kojeg je karakaterizirala dominacija malvazija, uz nešto terana i merlota. Degrassi je nastavio proizvoditi vrlo dobre malvazije. Uostalom, Selekcija Bomarchese osvojila je zlatnu medalju na preklanjskoj Vinistri. Međutim, Moreno Degrassi počeo je eksperimentirati s vrlo mnogo stranih sorti i neobičnih cuveea. Na Degrassijevoj majstorskoj radionici održanoj u Zagrebu uoči Vinartova Grand Tastinga kušali smo niz negovih veoma zrelih, kompleksnih, desetak godina starih vina. Moramo priznati da imponira kad bilo koji proizvođač odležava svoja vina desetak godina. U Hrvatskoj je to dosad redovito radio samo Frano Miloš, da bi mu se zadnjih godina pridružio Moreno Degrassi. Nema nikakve sumnje da je gospodin Degrassi imao što pokazati posjetiteljima masterclassa u Veroni.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.