Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobra vijest: Vlada daje bespovratni novac restoranima. Loša vijest: riječ je o vrlo malom iznosu

Ministarstvo turizma odlučilo je sufinancirati zelenu tranziciju, digitalizaciju i unapređenje radnih procesa u restoranima, turističkim agencijama i nautici. Radi se o projektu vrijednom 2,7 milijuna eura. Za restorane, konobe, kleti, gostionice namijenjeno je više od pola tog iznosa, dakle oko milijun i pol eura.

Zainteresirani ugostitelji trebaju se javiti Ministarstvu turizma do 5. svibnja ove godine. Svi podaci o uvjetima matječaja za dodjelu bespovratnih sredstva mogu se pronaći na web stranicu Ministarstva turizma. Također, neke ugostiteljske udruge na svojim su stranicama objavile Vladin poziv. Koliko god da smo već tradicionalno kritični prema Ministarstvu turizma i još puno kritičniji prema Vladinoj politici kad je riječ o ugostiteljstvu, mora se priznati da je dobro što je Ministarstvo turizma odlučilo sufinancirati restorane. Ta odluka pokazuje dobru volju.

Problem je, međutim u budžetu, koji je smiješno mali. Jer, što znači milijun i pol eura, kad znamo da samo u Istri radi više od 200 restorana. A u Zagrebu radi više od 600 restorana. Dakle, kad bi se pola istarskih i zagrebačkih restorana javilo na poziv za sufinanciranje i kada bi ispinjavali uvjete natječaja, svaki bi restoran dobio manje od četiri tisuće eura. Što je možda dovoljno za kupnju rabljenog desetak godina starog konvektomata.

I ne bi preostao ni jedan euro za dalmatinske i kontinentalne restorane. Svakako treba pozdraviti činjenicu da Ministarstvo turizma želi financijski pomoći restoranima, no idući bi put Ministarstvo uistinu moralo osigurati značajno veći iznos za tu pomoć. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.