Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bistroov rižoto od divljih šparoga s korom limuna spada među najsofisticiranija sezonska jela u Zagrebu

esplanade-sparoge

Esplanadin Le Bistro svake godine oko Uskrsa priređuje Dane šparoga. Ove su se godine, međutiim, Dani šparoga pretvorili u Dane divljih šparoga, što je normalno za bolje istarske restorane, ali je dobrodošla inovacija za Zagreb.

Chefica Ana Grgić Tomić ispravno je napustila većinu uobičajenih formata za divlje šparoge: nema, dakle klasične salate sa šparogama, nema fritaje, nema pljukanaca sa šparogama. Umjesto toga, na minimalističkom jelovniku od samo četiri precizno definirana jela, nalaze se hrskava tortica s briem i divljim šparogama, zeleno-bijela juha, poširano jaje sa šparogama, tuberom melanosporumom i foccaciom s pršutom, i tek jedno očekivano jelo, rižoto s divljim šparogama. Koji je, eto, bio fenomenalan. Tehnički gledajući, radilo se o polutekućem rižotu u valovima, koji je perfektno ujedinio tu specifičnu teksturu sa al dente rižom.

Ovaj odlični rižoto skuhao nam je Bistroov chef Milan Nižić. Okusno gledajući, Bistroov rižoto hrabar je, ekspresivan i originalan, jer uz divlje šparoge sadrži kandiranu koru limuna: gorčina šparoga i slatka kiselost limuna izazivaju egzotičan ali jako ugodan efekt, kojeg doslovno osjećate dvanaestak sati poslije večere. Esplanadin rižoto s divljim šparogama i limunom jedno je od jela koja su obilježila rano proljeće u Zagrebu. Uz ovaj vrlo autorski rižoto pili smo svježi, hrskavi i zeleni Krauthakerov Sauvignon iz 2022.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.