Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A zašto pobogu jedini brazilski street food lokal u Zagrebu prodaje Stroganoffa?

boteko

Skoro na samom kraju Petrinjske, prema Pošti i Glavnom kolodvoru, prošlog se ljeta otvorio Boteko. Boteko je prvi brazilski street food lokal u Zagrebu, vjerojatno i u Hrvatskoj, ali nije prvi zagrebački brazilski restoran.

Prije više od deset godina na početku Horvaćanske u velikom prostoru gdje se kasnije otvorio indijski Namaste, radila je jedna tradicionalna brazilska roštiljarna koja se baš i nije proslavila hranom, pa je brzo propala.

Boteko, sav u veselim, kričavim žuto-zelenim bojama, nudi nekoliko klasičnih brazilskih jela poput feiojade i coxinha ali i nekoliko posvemašnjih besmislica koje ni uz najbolju volju ne možemo dovesti u vezu s brazilskom kuhinjom, poput Stroganoffa od piletine. Tu su još brojni burgeri, wrapovi i salate.

S obzirom na činjenicu da je brazilska kuhinja za Hrvate prilično egzotična i nova, Boteko bi neko vrijeme mogao funkcionirati. No, malo smo skeptični prema brazilskom street foodu sa Stroganoffom i pet burgera.

Jasno je da svaki mali ugostiteljski obrt mora po svaku cijenu nešto zaraditi. Možda se nesretni Stroganoff dobro prodaje. Ali, ti je samo kratkotrajni, vrlo parcijalni dobitak jer gosti koje zanima brazilska hrana vrlo vjerojatno neće ući u lokal koji kuha Stroganoff. Restorani žive i od identiteta. A sa Stroganoffim i pet burgera Boteko gubi brazilski identitet koji je njegova najveća komparativna prednost

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.