Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kolektivna tužba protiv Barille u Americi: ‘Lažete kupce da tjesteninu proizvodite u Italiji’

barilla

Nema mira za talijanskog ministra prehrambenog suvereniteta. Nakon križarskog pohoda na sintetičko meso, Francesco Lollobrigida suočio se s novim kontroverzama. Prvo je talijanski povjesničar hrane Alberto Grandi u Financial Timesu ustvrdio da carbonara i pizza nisu talijanska nego američka jela, a onda je stigla nova bomba iz Amerike.  

Matthew Sinatro i Jessica Prost pokrenuli su kolektivnu tužbu protiv Barille, najpoznatijeg talijanskog proizvođača tjestenine, jer navodno vara američke potrošače oznakom Made In Italy.  Sporno im je što na pakiranjima Barillinih tjestenina piše “brend tjestenine br. 1 u Italiji.” U stvarnosti, tvrde tužitelji, ta se tjestenina proizvodi u Americi pa Barilla reklamnim porukama obmanjuje kupce jer ih. uvjerava da je tjestenina proizvedena u Italiji s talijanskim sastojcima.

Štoviše, Barilla sugestiju da je njena tjestenina proizvedena u Italiji pojačava korištenjem boja talijanske zastave (što talijanskim proizvođačima upravo preporučuje ministar Lollobrigida). Tužba je podnesena pred  Okružnom sudu Sjeverne Kalifornije. Barilla u obrani tvrdi da “se nijedan razumni potrošač ne može prevariti” jer su sve vrste tjestenine koje se prodaju u Americi jasno označene na ambalaži kao Made in USA, s lokacijom Barillinog sjedišta u Illinoisu. 

Tvrtka na svojoj web stranici također navodi da se njezina tjestenina “koja se prodaje u Sjedinjenim Državama proizvodi u tvornicama u Amesu, Iowa i Avonu, New York, uz nekoliko iznimaka. Barilla Tortellini i Barilla Oven Ready lasagne proizvode se u Italiji…Recept i mješavina žitarica su isti kao oni koji se koriste u Parmi u Italiji,” nastavlja se na stranici.

Sutkinja Donna M. Ryu djelomično je odbila Barillin zahtjev za odbacivanjem tužbe i odlučila da se slučaj može nastaviti. Ukratko: pravni spor se nastavlja, kao i državna obrana brenda Made in Italy.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.