Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IVAN DAMJANIĆ ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Nevjerojatno je koliko energije i vremena oduzme avantura gradnje novog podruma

vinski-izvjestaj-damjanic

Ivan Damjanić iz Fuškulina kraj Poreča ove godine zaokružuje osobnu priču o uspjehu, koja istodobno predstavlja priču o uspjehu srednje generacije istarskih vinara poput Klaudija Tomaza ili Damira Dobravca. S tim da je Damjanić do uspjeha došao najtežim putem.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Ivan Damjanić lani je izgradio vinariju vrijednu oko devetnaest milijuna kuna, dakle više od dva i pol milijuna eura. Vinarija je velika, funkcionalna i arhitektonski originalna: podsjeća na tradicionalnu tvornicu, što nam se svidjelo jer mijenja trend arhitektonski spektakulariziranih vinarija kod kojih je vizualno katkad važnije od svrhovitog. Ivan Damjanić, dakle, danas posjeduje posve novu, iznimno vrijednu vinariju s mnogo većim kapacitetom do njegove sadašnje proizvodnje.

damjanic-vinarija
Fotografija/Mario Kučera

Prije manje od dvadeset godina, Ivan Damjanić morao je prodati motor da bi mogao kupiti osnovne poljoprivredne strojeve. U manje od dva desetljeća Ivan Damjanić pretvorio se od garažista bez novca u nacionalno relevantnog, financijski čvrstog vinskog poduzetnika koji je uspio osigurati egzistenciju sljedećeg naraštaja Damjanića, pod uvjetom da će se njegova djeca htjeti baviti vinom.

I zato je Damjanićev primjer važan: Ivan Damjanić pokazuje da je vino posao kojim se isplati baviti i kojim se najviše isplati baviti, ako ga radite krajnje profesionalno i pošteno. Utoliko uspjeh vinara poput Ivana Damjanića može potaknuti čitav niz mladih ljudi da počinju raditi na zemlji, baš kao što su prije mnogo godina uspjesi Kozlovića i Coronice nadahnuli kasnije naraštaje istarskih vinara i vinogradara.

damjanic-boce
Fotografija/Mario Kučera

Ivan Damjanić, profesionalni enolog, stekao je afirmaciju svojim cuveeima Clemente i Duro Istriano (premda proizvodi i vrlo dobra osnovna vina, Malvaziju i Borgonju). Bijeli Clemente osvojio je niz međunarodnih nagrada, crni Clemente jedno je od najdugovječnijih vina u Istri, koje treba početi piti u sedmoj ili osmoj godini, dok je Duro Istriano, kupaža terana i frankovke (borgonje) jedno od najoriginalnijih istarskih crnih vina, kojem također valja dati vremena.

damjanic-fotke

Damjanić uskoro na tržište pušta dvije nove, veoma ambiciozne, iznimno čvrsto strukturirane malvazije, koje bi se morale uvrstiti među predvodnike sve snažnijeg trenda odležanih i kompleksnih istarskih bijelih vina. Osim toga, tu su i planovi za komercijalnu proizvodnju klasičnih pjenušavih vina. Ali, nova se vinarija ne gradi samo zbog širenja portfolija butiknih vina. Dapače, 

ova dva i pol milijuna vrijedna investicija (koja se, naravno, dijelom temelji na novcu iz Vinske omotnice) dizajnirana je da godišnje proizvodi oko 380 tisuća litara vina, gotovo pola milijuna butelja, što Damjanića čini jednim od većih privatnih vinara u Istri. I to je, zapravo, ključno. Nova vinarija Ivana Damjanića razvojni je projekt, koji podrazumijeva da će brend rasti i da će se prenijeti na iduće generacije. A ozbiljni obiteljski vinski biznis ima smisla jedino ako traje generacijama.

Jeste li zadovoljni potražnjom i prodajom vina u 2022. godini?

Jesam, prodajom smo bili zadovoljni.

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve?

Teško bismo mogli reći da je kompenzirala gubitke. Nadoknadila je dio gubitaka ali nastavno na 

bolji plasman u 2022. i 2023. godini porast troškova umanjio je i dalje umanjuje veselje. 

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? 

Zadnje dvije godine ostajemo redovito bez većeg djela portfolija. Trenutno u kući imamo tri etikete 

na raspolaganju od ukupno jedanaest, a i one su uveliko rasprodane unaprijed.

Kako spriječiti da se nestašica ponovi? 

Povećanjem proizvodnje a i malo višim cijenama. 

damjanic-clemente

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini? 

Naš najveći projekt i izazov je svakako gradnja novog podruma. Nevjerojatno je koliko energije i 

vremena pokrade takva avantura.

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj i što treba učiniti da se poboljša? 

Trebamo jednostavno postati profesionalci u našem poslu. Ljudi moraju shvatiti da preko noći 

ništa ne nastaje i da u životu treba raditi. 

Razmišljate li o prelasku na ekološki ili organski način proizvodnje?

Razmišljamo o tome već desetak godina, trenutno koristimo isključivo organska gnojiva ( stajnjak i stalatico ). Smatram da prelazak na ekološki ili organski uzgoj zahtjeva vrstu pripreme koju ćemo, nadam se, slijedeće godine stići implementirati.

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini? 

Trenutnih 14 mjeseci i 11 dana gradnje novog podruma ostavilo je traga na meni ali ujedno mi je i 

bilo jako dobro iskustvo. Nadamo se slow openingu početkom travnja.

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine?

U 2022. smo uz podrum podigli 1,1 hektar vinograda i kupili još jedan novi traktor. Za 2023. planiramo zatvaranje započetih projekata i konsolidaciju sustava, a u 2024. idemo dalje. Od novih vina svjetlo dana bi trebale ugledati etiketa ili dvije, ako procijenimo da je pravi trenutak za njih. 

Naslovna fotografija/Mario Kučera (@sklizavopod)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.