Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hommage au Pinot Noir kultne kuće Henri Giraud odličan je šampanjac koji opravdava svoje ime

hommage-henri-giraud

Henri Giraud spada među manje i među najcjenjenije proizvođače šampanjca. Henri Giraud, obiteljska vinarija iz Aya, proizvodi oko 250 tisuća boca godišnje, ali tek desetak tisuća svojih najprestižnijih etiketa Fût de chêne, koje imaju kolekcionarsku vrijednost. S druge strane, velike šampanjske kuće već dugo pune od nekoliko stotina tisuća do više milijuna butelja prestige cuveea. O baznim šampanjcima da ne govorimo.

Henri Giraud smješten je u Ayu, glavnom gradu šampanjskog  crnog pinota. Skoro svi Giraudovi šampanjci odležavaju u drvu, što je danas ponovo raširena praksa, no prije dvadesetak godina vrlo je malo šampanjerija koristilo drvo. Henri Giraud sada upotrebljava i posude od terakote; ovdje valja podsjetiti da je obitelj Tomac prije desetak godina, iz berbe 2010. proizvela prvi komercijalni pjenušac iz amfore u cijeloj Europi.

Giraudova su vina stigla na hrvatsko tržište još početkom stoljeća: uvozio ih je Goran Petković, lošinjski ekspert za vrhunska vina i ozbiljne destilate. Negdje uoči pandemije Petković je odustao od Girauda. Poslije pandemije zadarski je Atrox počeo distribuirati katkad briljantne Giraudove šampanjce. Hommage au Pinot Noir Grand Cru jedno je od novijih Giraudovih vina. Radi se o vrlo bogatom blanc de noirsu, koji je odležavao 18 mjeseci u hrastu iz Argonne, a zatim još 36 mjeseci u bocama. Hommage au Pinot Noir ima očekivano čvrstu strukturu , ali je neočekivano voćan, pun aroma i okusa zrelih i sušenih marelica, bresaka i šljiva, s dodirom vanilije. Završetak je mineralan, skoro doslovno slan.

Hommage au Pinot Noir probali smo uz male sipe u crnilu i velike inćune sa Škegrinom maslinovim uljem. Pairing je funkcionirao, ali nije bio idealan: Homnage au Pinot Noir traži tune, jegulje, losose ili meso. Možemo ga, primjerice, zamisliti uz teleći file pa čak i uz male janjeće kotlete. Giraudov Hommage au Pinot Noir odličan je šampanjac koji opravdava svoje ime.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.