Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka Sakura azijski je restoran sa sterilnom hranom i lošim sastojcima

sakura-g

Azijska hrana sva je o začinima. Bogate arome i snažni okusi esencija su velike većine azijskih kuhinja, od indijskih, preko tajlandskih, do osam glavnih kineskih. Čak i kad su elegantne i donekle nježne, poput južnoindijske ili kantonske, azijske su kuhinje prepune živih, nama pomalo egzotičnih, dubokih i intenzivnih mirisa. Azijska hrana mora mirisati, baš kao što azijski zrak distinktivno miriše: svako tko je prvi put izašao iz aviona u Bangkoku ili Hong Kongu zapamtio je prepoznatljiv miris zraka, koji je bitan za sam identitet velikog dijela Azije.

Hrana u Sakuri ne miriše i nema nikakve distinktivne okuse. Hrana u Sakuri neobično je sterilna. Sakura je azijski restoran s puno sushija otvoren u centru Zagreba, u Frankopanskoj ulici, prije nekoliko godina. Sakurin meni pun je ilustrativnih, turističkih fotografija raznih prženih i “sirovih” jela. 

sakura-1

Cijene su niske, a posluga vrlo ljubazna premda neprofesionalna: tko zna zašto, istodobno su nam donijeli nigiri i glavno jelo. Nigiri je tehnički veoma dobar: mlaka riža, baš kako treba, i čvrsta tekstura. 

No, maguro (nemasna tuna) bio je blizu groznom: drvenast i bezokusan. Čak ni jegulja nije imala ni pola onog raskošnog, prebogatog masnog okusa koji očekujemo od unagija. Nikako nam nije bilo jasno kako unagi može biti toliko neutralan pa smo za desert naručili još jednu rundu, za provjeru. I nova dva nigirija s jeguljom bila su jednako sterilna.

Prilično je očigledno da Sakura kupuje trećerazrednu ribu, koja nije dostojna restorana nego prosječnog fast fooda. Spicy kozice bile su, nažalost, mnogo gore od dvojbenog sushija.

Umak je imao teksturu ljepljive juhe, zbog viška škroba za zgušnjavanje. Kozice su bile male i bezokusne, a pridjev spicy u ovom je jelu tek misaona imenica. Tri ili četiri deblje fete shiitakea jedini su vrijedan sastojak ovog recepta. Naručili smo ljuti umak, umiješali ga u kozice, i učinilo jelo malo jestivijim.  Riža sa strane bila je, srećom, perfektno kuhana.

Sakura pati od dva strateška problema. Prvo, ona koristi prilično jeftine sastojke. Drugo, vlasnici su odlučili ubiti bilo kakve jače i autentičnije okuse, kako bi privukli publiku koja ne zna ništa o azijski kuhinji. Sakura je zaista prilično loš, plastičan i potpuno neambiciozan restoran.

SAKURA

Frankopanska 11, Zagreb

HRANA -2/5  VINA -3/5  SERVIS -3/5  AMBIJENT -3/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.