Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LUCIANO VISINTIN ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Moj najveći uspjeh je kćerka Olga, koja se nakon pet godina enoloških studija u Europi vratila u Veraldu

veralda-g

Prije sedam godina Veralda je šokirala hrvatsku javnost. Dotad nedovoljno poznata vinarija iz zapadne Istre, smještena ispod restorana Morgan, u vlasništvu Luciana Visintina, preko noći je postala velika nacionalna vijest. Visintinov refošk Istrian iz 2015. osvojio je platinastu medalju i titulu Best in Show na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Što je Veraldu odmah promoviralo među najprivlačnije istarske i hrvatske vinarije.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Veralda, velika vinska kuća s oko 60 hektara vinograda, odlično je iskoristila londonski uspjeh. Veralda je od Decanterove titule do danas promovirala čitav niz novih etiketa u svim  najvažnijim žanrovima, od odležanih malvazija preko  macerata do pjenušaca. Veralda se, nadalje, prebacila u organski sustav uzgoja grožđa. Danas su Veraldina vina prisutna u mnogim dobrim hrvatskim restoranima, vinotekama i supermarketima, a njihovi su pjenušci neprijeporno najautoritativniji u Istri.

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022. godini? 

Skromno, zadovoljni smo no nije na odmet biti i ambiciozan u nastojanju pronalaska kvalitetnijih rješenja i postizanju boljih rezultata pa i kada je prodaja u pitanju. Sigurni smo da može bolje prvenstveno kroz snaženje i jačanje odnosa povjerenja naših partnera i krajnjih potrošača kao i u prepoznavanju, potvrđivanju naših ključnih kompetitivnih vrijednosti koje komuniciramo.

Koje su Veraldine temeljne vrijednosti? 

Stvaranje vrhunskih vina koja se pamte, a nastaju iz tradicionalnih istarskih sorti Malvazija, Refošk i Teran. Od ove tri sorte u našem podrumu nastaje 12 različiti etiketa što predstavlja široki spektar vina od aperitiva do deserta, koja su konstantna u kvaliteti i dostupnosti jer proizlaze iz najboljih položaja vlastitih vinograda u Istri. Zanimljivo je istaknuti da pet etiketa čine pjenušava vina dobivena klasičnom metodom.

Također proizvodimo i ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva sa ukupno pet hektara vlastitih maslinika u ekološkoj proizvodnji. Proizvodeći ih na ekološki način poštujući prirodu i njenu bioraznolikost i bioodrživost ispred svega, vodeći pri tome računa o zdravlju naših zaposlenika koji rade u vinogradima i maslinicima ali i potrošačima i budućim naraštajima.

veralda-sparoge-tjestenina-3

Pioniri vinskih trendova

Kreativnost koja rezultira jedinstvenim, inovativnim proizvodima, često i postavlja trendove: Prvi pet nat od terana 2020, Prvi pjenušac od terana 2011, Prvi rose od terana 2008, prvi Decanter Best in Show u Hrvatskoj za monosortno crno vino 2016. Snažne obiteljske veze i zajedništvo garancija su maksimalne posvećenosti poslu i poštivanja rada uslijed zajedničkih interesa. Sve to donosi sigurnost koja se očituje kroz kvalitetu proizvoda, kontinuirana ulaganja, želju za očuvanjem i širenjem. Znanje, obaveze i ljubav prema vinu prenose se na nove generacije. Održati i osigurati konkurentnost na tržištu kroz pametna ulaganja kao što je korištenje obnovljivih izvora energije; dijelom radi gospodarsko političkih promjena-kriza na tržištu a dijelom radi potrebe smanjenja štetnih utjecaja na okoliš i klimatskih promjena što se nikad kao ove godine nije nametnulo kao nužno.

Čisti okoliš je još jedna bitna prednost u održavanju visokih ekoloških standarda. Primjer: Krajem 2022 godine investirali smo u solarnu elektranu postavljenu na krov našeg podruma kako bi bili u mogućnosti proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe proizvodnje što bi u konačnici trebalo opravdati ulaganje u vrlo kratkom vremenu i imati utjecaj na smanjenje proizvodnih troškova.

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve?

Pandemijska je godina svako bila teška i ne nadoknadiva iz više razloga. Nećemo je lako zaboraviti iako smo danas fokusirani u rješavanju novih izazova koji su pred nama. Porastom cijena sirovina, repromaterijala i energije, teško se možemo složiti da je prodaja 2022. kompenzirala gubitke iz pandemisjkih godina. Bitno je bilo snaći se u opet u novim okolnostima koje su obilježile prošlu godinu. Prodaja je bila bolja ali je isto tako bila godina sa dosta poteškoća i nesigurnosti  oko nabave repromaterijala, povećanja troškova istih,  više puta tokom godine.

veralda-visintin
Luciano i Olga Visintin
olga-visintin

Kada govorimo o vremenskim  uvjetima “klimatskim promjenama“ iako je u određenim periodima godine bilo dosta oborina, posebno  ćemo je pamtiti po vrlo dugim sušnim razdobljima u ljetnim mjesecima radi čega su uvedene i restrikcije u opskrbi vode. Posljedice suše u našim vinogradima bile su zanemarive i to zahvaljujući položaju i sastavu tla, takozvane “terre bianche“ koje dobro čuvaju vlažnost u dubljim slojevima čak i kroz duža sušna razdoblja. A  da nije tako na nekim drugim lokacijama i regijama najbolje će moći kazati oni vinogradari i poljoprivrednici koji danas razmišljaju o uvođenu sustava za navodnjavanje kao nužnost za opstanak. 

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? 

Obzirom na okolnosti možemo biti zadovoljni potražnjom koja je bila veća u odnosu na prethodne godine, ono što je najvažnije da smo naše kupce uspjeli redovno servisirati što nam je bio osnovni zadatak a to je osigurati konstantnost u kvaliteti i dostupnosti svih naših proizvoda.

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini?

Obzirom da rad u vinogradima ne trpi odgode i da se neke aktivnosti moraju na vrijeme izvršiti bilo je zahtjevno u periodima visokih vrućina kada su radovi u vinogradu bili otežani.

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? Što treba učiniti da se poboljša?

Hrvatska ima povoljan ekološki potencijal za razvoj sektora vinogradarstva i vinarstva koji je od velikog gospodarskog i ekonomskog značaja za cijelu Hrvatsku. 

Obiteljski projekt

Što smatrate svojim najvećim dostignućem u 2022. godini?

Za mene/nas to je Olga Visintin, moja kćer koja je na proljeće 2022. završila pet godina stručnog studija enologije u Udinama i  svoja iskustva kroz stručnu praksu razvijala u Francuskoj i Njemačkoj. Povratak, ako tako možemo reći, i uključenje moje kćeri u obiteljski posao, znači nastavak tradicije i nastavak obiteljskog obrta što još je jedna bitna komparativna prednost.

Snažna obiteljska povezanost i maksimalna posvećenost poslu kroz predan rad, puno strasti i ljubavi prema ovom poslu daje nam snagu i smjelost u donošenju poslovnih odluka. Upravo to donosi sigurnost koja se očituje kroz kvalitetu naših proizvoda, kao i želju za očuvanjem i širenjem. Uz Olgu kao mladi stručni kadar pridružio nam se još jedan mladi diplomirani enolog koji je također završio stručni studij enologije u Udinama koji je dodatno osnažio naš Veralda team.

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine?

Ima novih ideja i projekata i ulaganja bez toga bi bilo vrlo teško održati konkurentnost i opstati na tržištu. Veralda je prije nešto više od godinu dana lansirala nove etikete i napravila  sveobuhvatni rebrending.Vjerujemo da je sadašnji vizualni identitet naših etiketa prepoznatljiv, jedinstven, inovativan i da vjerno preslikava ono što jesmo i čemu težimo. Dakle etiketa koja je sastavljena od dvanaestak manjih etiketa čini jednu jedinstvenu etiketu i predstavljaju geo mapu naših vinograda, vinogradarske čestice, parcele. Time smo željeli fokus staviti na terroir, položaj i lokaciju koje komuniciramo kroz ovu etiketu. Bujski brežuljci imaju svoj značaj i doprinos povijesti i tradiciji vinogradarskog kraja ali i zbog specifičnosti, izvrsnosti u kvaliteti sirovina koja nastaje sa ovih položaja. 

Još jedna poveznica s položajem i lokacijom je u nazivu brenda Veralda?

Veralda je ustvari vinograd najbliži našem vinskom podrumu koji je upravo po toj lokaciji dobio ime. Svi Veraldini vinogradi koncentrirani su u neposrednoj blizini podruma, što znači izrazito kratko vrijeme od berbe do prerade i ova činjenica bitno utječe na kvalitetu naših vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.