Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U kvartovskoj krčmi Bar El Boqueron ručali smo genijalne crvene kozice i fenomenalne priljepke. Jeli smo prstima, pribora nema

el-boqueron

“Blanco o tinto?” pitao nas je konobar srednjih godina kad smo rekli da nam se pije vino. Baš kao prije tridesetak i više godina u Dalmaciji: bijelo ili crno. Bar El Boqueron, zadnja marisqueria, stara riblja krčma u tom dijelu Madrida, drži samo jedno crno i jedno bijelo vino. I po jedan vermut i sherry. I nešto piva.

Bar El Boqueron mala je krčma sa zidovima obloženim keramičkim pločicama, bazičnim menzaškim stolovima i s tri visoka stola bez stolica na ulici Valencia. Za ručak je krcata, jela koja iznose na stolove na ulici naplaćuju jedan euro više.

El Boqureon ne drži kruh. Ako želite ugljikohidrate, možete dobiti čips. El Boqureon gostima uglavnom ne daje pribor za jelo: mi smo naručili tri jela, od pribora smo dobili samo čačkalice. Sve pečeno na ploči i sirovo jede s prstima. 

Bar El Boqueron štedi i na tankim papirnatim salvetama; nakon par tapasa gosti preslaguju mokre papirnate salvete da nađu još koji čisti komadić kojim će obrisati ruke. Pa ipak,  u El Boqueronu smo pojeli jedan od najveselijih i najboljih brzih ručkova u zadnjih par mjeseci.

Barnakuli (barnacles) su imali jači i intenzivniji okus mora nego žive tek izvađene kamenice. Velike crvene kozice bile su savršeno slatko-slane, poslužene posute s puno soli, s tankom jestivom ljušturom teksture čipsa i mekim, podatnim, veličanstvenim mesom. Školjke u limunu pokazale su u koliko je visokoj delikatesnoj fazi španjolsko umijeće konzerviranja ribe. Inćuni u limunu bili su također senzacionalni. među El Boqueronovim čuvenim jelima u i cocochas, obrazi od bakalara i bakalar na tavici.

A atmosfera u prepunom baru bila je prepuna autentične, tople energije normalnih ljudi, koji se vesele malim životnim zadovoljstvima, penzionera koji dolaze na pivo i ljudi iz kvarta koji su s psima došetali na ručak. El Boqueron jedno je od sasvim rijetkih mjesta gdje ulična ili gostioničarska hrana postaje ozbiljna gastronomija. I to masovno dostupna ozbiljna gastronomija.

Odličan ručak u El Boqueronu, koji je uključivao i dva najskuplja jela osim jastoga, koštao nas je šezdesetak eura.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.