Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto se malvazije izvrsno slažu sa šparogama. Primjer Veralde

veralda-sparoge-g-1

Vina se katkad, ne sasvim rijetko, slažu i po teritorijalnom kriteriju. U pojedinim su slučajevima pokušaji slaganja lokalnih vina i lokalnih delikatesa duboko promašeni. Plavac, primjerice, zaista i nipošto ne ide uz kamenice. Premda se iz kamenjara peljeških vinograda vide uzgajališta kamenica. S duge strane, barolo i barbaresco izvrsno se slažu s pijemontskim bijelim tartufima. Primjer šparoga i malvazije sličan je slučaju barola i bijelih tartufa.

Divlje šparoge spadaju među gastronomske simbole Istre (premda ih je mnogo i u Dalmaciji) dok je malvazija, naravno, jedan od dva tekuća sinonoma za Istru. Veraldine malvazije ubrajaju se među optimalne partnere za različita jela sa šparogama. Note zelenih jabuka, citrusi, herbalne nijanse, mineralnost i blago gorki završetak Veraldinih malvazija one su značajke, koje povezuju vino sa zelenim okisima i aromama i herbalnom gorčinom divljih šparoga. Naravno, pri slaganju malvazije sa šparogama trebamo paziti na gastronomski komtekst u kojem se šparoge pojavljuju.

veralda-sparoge-3

Pašta sa šparogama i Veralda Xtriana

Uz šparoge na roštilju, salatu od šparoga ili jednostavnu pastu sa šparogama i maslinovim uljem definitivno preporučujemo Veraldinu malvaziju Xtriana, jer su njena svježina i mineralnost komplementarne s karakterom čistih divljih šparoga, bez značajnijih dodataka. Xtriana, međutim, može veoma dobro funkcionirati i u društvu rižota sa šparogama, s tim da se ovdje oslanjamo na kontrastnu metodu slaganja hrane i vina: svježina Veraldine Xtriane fino će prolaziti kroz masnoću rižota.

veralda-sparoge-tjestenina-3

Fritaja i Veralda Xtriana i Dorata

Kad je riječ o ultrapopularnoj fritaji sa šparogama, ona predstavlja rubni slučaj, kod kojeg možemo primijeniti i kontrastnu i komplementarnu metodu wine pairinga. Gledajući kontrastno, Xtriana će svojom svježinom ublažiti masnoću žumanjaka i naglasiti okus šparoga u fritaji. Isto vrijedi i za quiche sa šparogama. Gledajući komplementarno, jaja zbog svoje kremoznosti uvijek traže kremasta, šira vina poput macerirane i odležane Veraldine Dorate, jedne od raskošnijih i elegantnijih maceriranih malvazija.

veralda-sparoge-jaja-2

Dorata odlično prati i vrtne šparoge s umakom holandaise, kao i divlje i vrtne šparoge, koje se kao prilog poslužuju uz bijelu ribu: želatinozni file ili kotlet romba s divljim šparogama i malvazijom Doratom pairing je visoke gastronomske vrijednosti. Dorata jednako dobro funkcionira i s listovima, brancinima, rakovicama ili škampima sa šparogama.

I nešto sasvim neobično uz biftek sa šparogama -Veralda Refosco

No, što da se pije kad na stol dođe biftek sa šparogama? Prije nekoliko mjeseci kladili bismo se na neki jači, tvrđi macerat, budući da se crna vina načelno ne piju uz šparoge. Međutim, negdje početkom veljače probali smo, prvi put, Veraldin Refosco. Dakle, ne Xtrian Refošk, koji je premoćan i prekompleksan za jela sa šparogama, nego jednostavnk Refosco, koji nas je prilično razveselio.

refosco

Veraldin bazični Refosco, koji košta 13 eura, spada među najužitnija jednostavna istarska crna vina. Njegova svježina i voćnost neće se potući sa šparogama, a njegovi tanini mogu podržati dobre steakove. Naposljetku, ostaje nam često komplicirano pitanje sira. Uz kozje sireve oduvijek se pije bijelo vino. Kuhane divlje šparoge s nastruganim Kumparičkinim tvrdim sirom i par kapi vrhunske bjelice primjer su minimalističkog hedonizma. Uz šparoge s opakim kozjim sirom i pikantnim uljem naizgled bi bilo logično piti svježi malvaziju, koja može apsorbirati sve ove visoke, naglašene tonove.

Međutim, dobar šampanjac s vrlo niskim dosageom, ili čvrsto strukturirani pjenušac poput Veraldina Blanc de Noirsa, u ovoj bi kombinaciji morao funkcionirati upravo spektakularno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.