Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Branimir Turk pridružio se majci Jasni Antunović u vođenju butikne obiteljske vinarije

antunovic-g

Erdutska vinarija menadžerice Jasne Antunović priča je relativno brzom uspjehu u dijelu Hrvatske, gdje uspjeh nije osobito česta pojava. Gospođa Antunović vinograde je počela kupovati 2004. godine. Vinarija je izgrađena 2009. a Graševina Premium iz 2013. odležavana u slavonskom hrastu, 2017. godine osvojila je platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. 

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Ta je medalja slavonsku vinariju Antunović učinila nacionalno poznatom. Vina Jasne Antunović postala su neizostavna na kartama mnogih ambicioznih i popularnih restorana, što je i zasluženo, budući da njihova kvaliteta stalno raste. Crna vina gospođe Antunović, koja su zasad manje prisutna na tržištu, mogu imati osobito veliki potencijal, budući da je Erdut perfektan terroir za cabernet franc i cabernet sauvignon. Dok smo pripremali Vinski izvještaj, gospođa Antunović nekoliko je puta naglasila da se njen sin Branimir Turk, agronom koji je u Bordeauxu stekao zvanje vinskog konzultanta, uključio u upravljanje obiteljskom, još uvijek butiknom vinarijom. To zaista jest važna vijest, jer sam opstanak obiteljskih vinarija doslovno zavisi od toga žele li se pripadnici novih generacija pojedine obitelji posvetiti vinarstvu i vinogradarstvu.

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve?

Većim dijelom, ali ne u potpunosti

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? Kako spriječiti da se nestašice ponove u 2023. kad Hrvatsku, prema prvim pokazateljima očekuje još jedna rekordna turistička sezona?

Nismo ostali ni bez jednog vina, ali smo zato već u prosincu 2022. započeli prodaju s linijom svježih vina iz lanjske 2022, nekoliko mjeseci ranije od uobičajenog. Pravilnim planiranjem prodaje po prodajnim kanalima i preciznim ugovaranjem količina po artiklu s distributerima i kupcima u HoReCi može se izbjeći situacija nedostpunosti nekog vina. 

en-primeur-antunovic
Branimir i Jasna Antunović Turk

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini?

Najvećim problemom u 2022. smatramo nestabilnost, i cjenovnu i robnu, na strani repromaterijala. Konkretno, nemogućnost nabave boca po vrsti ili boji, kašnjenje transporta i slično. Nadalje, od ožujka zbog covida nisu održane adekvatne prezentacije kupcima, tu su i nelojalna konkurencija i damping cijena, očito zbog većih zaliha pojedinih vinara. Ponuda sezonske radne snage a jedan od velikih problema zasigurno je bila i suša.  

wine-enthusiast

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj? Što treba učiniti da se ona poboljša?

Kakvoća vina u Hrvatskoj je u znatnom uzlazu, a još će biti veća kad vinari radom i edukacijom spoznaju maksimalni potencijal svojih vina, vinograda i terroira.  

Razmišljate li o prelasku na ekološki ili organski način proizvodnje?

U vinogradu već godinama ne koristimo herbicide, a od 2022. koristimo samo organska gnojiva. Što se tiče pesticida, koristimo ih u strogo kontroliranim, minimalnim dozama. Moguće je da s intenziviranjem sušnih razdoblja mnogi od njih više neće biti nužni, a to je pretpostavka za ekološki način proizvodnje.  

antunovic-chardonnay-sur-lie-g

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini?

Svojim najvećim uspjehom smatram što sam uvela sina u vinarski posao. Berba je bila odlična, podigli smo nove vinograde, modernizirali cijelu liniju poljoprivredne mehanizacije i postigli dobar poslovni rezultat na kraju godine.  

antunovic-vinograd

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne  godine?

Upravo smo na polovici petogodišnjeg plana razvoja, u kojem smo neke projekte već odradili. Uz spomenute, tu je i rebranding premium linije u Grand Selection. Nova vina u 2023. bit će Cabernet franc u liniji Grand Selection i Zeleni silvanac kao svježe monosortno vino. Od novijih investicija značajna je svakako nova investicija u marketing i turističku ponudu na lokaciji. Uložili smo u obnovljive izvore energije, u solarnu elektranu, a ulaganje u vinariju i njeno širenje ovisti će o novoj vinskoj omotnici u 2023. godini. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.