Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IVANA PUHELEK PUREK ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Ekološki uzgoj izvjesna je budućnost hrvatske vinske proizvodnje

vinski-izvjestaj-puhelek

Vinarija Puhelek Purek lani je promijenila sve moguće javne predodžbe, koje često nisu bile pozitivne, o prigorskim vinima. Prigorje kraj Zagreba predugo se identificiralo s jeftinim, prelaganim i ne baš ambicioznim vinima, koja nikad nisu postizala osobite cijene. Međutim, Ivana Puhelek, profesorica na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, prošle je godine osvojila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Nikad prije ni jedno vino iz Prigorja nije postiglo sličan rezultat. Gospođa Puhelek, bivša lokalna Vinska kraljica (riječ je o formalnoj tituli koja se dodjelluje svake godine) taj rezultat nije postigla prevladavajućom lokalnom sortom kraljevinom, nego jednom od internacionalnih sorti koje odgovaraju zelinskim klimatskim uvjetima; lokalno jest najbolje kad postoji potencijal da bude najbolje, ali je ponekad potrebno iskoračiti iz paradigme lokalnog pod svaku cijenu. Sauvignon iz 2021. koji je osvojio zlato na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama 2022, uskoro je postao nacionalni hit, pa se počeo točiti u nizu popularnih zagrebačkih restorana, kao i širom Dalmacije. Naredne bi berbe trebale osvojiti Istru i Kvaner, gdje se ljeti javlja prirodna potreba za hrskavim, svježim, lakopitkim sauvignonima.

puhelek-sauvignon

Uspjeh gospođe Puhelek, koja zna vrlo mnogo o vinarstvu i vinogradarstvu, pokazuje da male butikne vinarije iz neturističkih i neglasovitih predjela  poput Svetog Ivana Zeline, mogu postići internacionalni i nacionalni uspjeh, pod uvjetom da proizvode zaista vrhunska vina. 

Utoliko Ivana Puhelek može biti primjer za čitav niz hrvatskih vinarija izvan najpopularnijih vinskih regija; budite ambiciozni, budite profesionalni, poštujte loze, učite iz dana u dan, inzistirajte na stvarnom, što dubljem znanju i ne pokušavajte zaraditi novac na brzinu. I onda je samo nebo granica.

Jeste li zadovoljni prodajom vina u 2022?

Zadovoljni smo. Mala smo boutique vinarija i kvaliteta vina nam je na prvom mjestu. Drago nam je da to prepoznaju i naši potrošači tako da za sada zaista nemamo problem s plasmanom vina na tržištu.

Je li prodaja u 2022. kompenzirala gubitke iz pandemijskih godina, osobito one prve?

U pandemijskim godinama imali smo značajan pad prodaje vina i gubitke prihoda, a 2022. godina vratila nas je u vrijeme prije pandemije. Očekujemo daljnji rast u 2023. godini.

puhelek-kraljica

Jeste li u 2022. ostali bez nekog od vina? 

Na sreću nismo ostali bez vina, a mogli smo….Naročito nakon osvojene Decanterove zlatne medalje koju smo dobili za Sauvignon, i s obzirom da nam je najveće tržište za to vino upravo Dalmacija.

Kako spriječiti da se nestašica ponovi u 2023. kad Hrvatsku, prema prvim pokazateljima, očekuje još jedna rekordna turistička sezona?

U našoj obitelji novac ni profit nikad nisu bili visoko na ljestvici vrijednosti tako da nam je važniji sam proizvod, odnosno kvaliteta koju smo gradili godinama. Racionalnom i realnom tržišnom politikom koju smo postavili najvažnijim distributerima i potrošačima zasad osiguravamo dostatne količine. Ne možemo i ne želimo biti prisutni s vinima na svakom mjestu gdje nas traže.

Što su bili glavni problemi s kojima ste se susretali u 2022. godini?

Glavni problemi svakako su vezani uz rast troškova proizvodnje. Znatno je poskupio plavi dizel, skočile su cijene električne energije, poskupjela su gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, a cijene repromaterijala u proizvodnji vina, počevši od etiketa i staklene i kartonske ambalaže, rasle su gotovo na mjesečnoj bazi. Produžio se i rok dostave repromaterijala, a do nekih je bilo gotovo nemoguće doći. Uz sve to poskupjela je radna snaga, koju je općenito teško naći i možda je upravo nedostatak radne snage trenutno najveći problem. 

ivana-puhelek
Ivana Puhelek Purek

Kako vidite opće stanje kvalitete vina u Hrvatskoj?

Posljednih desetak godina proizvodnja vina bilježi značajne pomake. Danas je  vinogradarstvo i vinarstvo rijetka poljoprivredna proizvodnja koja ne samo da bilježi kvalitetne pomake već smo kvalitetom i ponudom vina konkurentni na svjetskom tržištu. Danas je hrvatska proizvodnja vina usmjerena na razvoj kvalitete, a hrvatsko vinarstvo strukturalno promijenjeno, pa su pored velikih vinarija prisutni brojni mali do srednji proizvođači vina. Sama ta činjenica promijenila je hrvatsku vinsku scenu, koja je zbog promjene strukture sada bogatija u pogledu raznolikosti proizvođača, tehnologije pa time i ponude vina. Vinska scena nam je izuzetno brzo napredovala, usvojene su najsuvremenije svjetske tehnologije i znanja.

Što treba učiniti da kvaliteta se poboljša?

Nedostaje iskrenosti među kolegama vinarima, međusobne razmjene znanja i iskustva, zajedničkog rješavanja problema. Ja upravo tako surađujem s kolegama agronomima i smatram da je to jedini ispravan put prema napretku svih nas. Nažalost, uočavam da kod nekih vinara to baš i nije tako. Osim toga, pretpostavljam da će nam za koju godinu postati problem vlastita kvalitetna sirovina, grožđe, s obzirom na nedostatak radne snage i visoke troškove u proizvodnji grožđa. 

Razmišljate li o prelasku na ekološki ili organski način proizvodnje?

Ekološki način proizvodnje svakako je budućnost hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Dok trend ekološkog vinogradarstva u svijetu bilježi veliki rast, Hrvatska također postaje sve svjesnija ekološke proizvodnje i činjenice da nam raznolika klima, tradicija uzgoja vinove loze, pa i turizam samo idu u prilog. Definitivno razmišljamo o prelasku na takav način proizvodnje, i polako pripremamo naše vinograde potičući bioraznolikost i stvarajući povoljnu mikroklimu u nasadu. Svoje vinograde oduvijek obrađujemo po principima integrirane proizvodnje, pratimo pojavu bolesti i štetnika, u zaštiti vinove loze prednost dajemo biološkim i tehničkim metodama, a tek onda kemijskim. Svatko od nas, htjeli mi to ili ne, vrlo brzo će shvatiti da je jedini ispravan put suživot sa prirodom. Bitno je poštovati okoliš u kojem raste vinova loza, stalno se zalažući za zdravi i ispravan pristup naših agronomskih i podrumskih načela, uvijek držati kontrolu nad svakim proizvodnim procesom od vinograda do boce, uvijek i prvenstveno baveći se kvalitetom vina.

Što smatrate vašim najvećim dostignućem u 2022. godini?

Zlatna medalja koju je naše vino Sauvignon osvojilo na Decanter World Wine Awards, najcjenjenenijem svjetskom ocjenjivanju vina svakako smatram našim najvećim uspjehom u 2022. godini. Moram priznati da mi je ponekad žao što nisam ranije poslala naša vina u London, jer je bilo još dobrih godina u kojima su naši sauvignoni briljirali.  Prvi put sam vina poslala na DWWA 2020. godine i to dvije berbe 2019. i 2020. Oba su vina dobila zavidnih 92 boda i srebrnu medalju. Zlatna medalja na Decanteru veliki je uspjeh za našu obitelji, ali i uspjeh cijelog zelinskog kraja jer to je prva zlatna medalja za vino iz vinogorja Zelina. Potvrda je to onoga što se odavno zna, da sorta sauvignon najbolje rezultate daje upravo u našem sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, a ujedno je veliko priznanje za naš trud, rad i kvalitetu koja se u našem sauvignonu konstantno održava iz godine u godinu. To je nagrada kojoj teži i koju priželjkuje svaki vinar.

Pripremate li nove projekte za 2023. i naredne godine?

U 2023. godini paletu svojih vina obogatit ćemo novim etiketama koje nam sada nedostaju, a to je rose i crno vino. Na tim vinima radimo već godinama i veseli nas što ćemo ih uskoro predstaviti našim vjernim potrošačima. U budućnosti nam je u planu širiti kapacitete, no zadržat ćemo se u realnim okvirima. Vidimo se kao mala boutique vinarija čija vina prenose pozitivnu energiju njihovih autora, pričaju priču i izazivaju najljepše emocije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.