Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moreno Coronica danas je u Katranu predstavio bijeli Ottaviano, svoju najambiciozniju malvaziju do danas

“Tata se jako ljutio na mene kad sam počeo rezati grožđe i smanjivati prinose. Govorio mi je da ništa ne razumijem. Ali, par godina prije nego što je umro, jednog me dana pitao zašto nisam u vinogradu. Nije mi bilo jasno zašto me to pita. Rekao je da kako je sada vrijeme da se reže grožđe… Dakle, prvo se suprotstavljao zelenim berbama, a zatim je, budući da je bio pametan čovjek, prihvatio smanjivanje prinosa kao put do proizvodnje boljeg vina,” sjećao se danas Moreno Coronica na promociji bijelog Ottaviana, prvog od dva vina posvećena njegovu pokojnom ocu Ottavianu.

coronica-ottaviano

Promocija Ottaviana, malvazije iz 2020. godine održana je u kompleksu Katran na Radničkoj cesti u Zagrebu.  Riječ je o “alternativnom” prostoru gdje se jednom davno nalazila velika, zagađivačka tvornica Katran Chromos Kutrilin. Bilo je to doba dok je Radnička zaista bila radnička. Danas je Radnička jedno od najvećih zagrebačkih središta bijelih ovratnika, koji, naravno, vole da se u njihovoj blizini događa nešto hipstersko i postindustrijsko. Kad smo Coronicu upitali zašto je izabrao baš tu lokaciju za promociju svog dosad najvažnijeg vina, odveo nas je u Katranovo dvorište, pa nam je pokazao veliki neboder preko puta, na kojem piše Oktavijan. “Evo, tako se zvao moj tata, pa sam zato izabrao baš ovo mjesto,” objasnio je jedan od najvažnijih hrvatskih vinara.

coronica-katran

Na promociji Ottaviana okupio se cijeli vinski Zagreb i još ponešto ljudi iz javnog života, koji nisu izravno povezani s vinom i restoranima. Moreno Coronica čovjek je koji je previše zadužio hrvatsku vinsku industriju da bi se njegovu promociju smjelo preskočiti. Samo vino, malvazija Ottaviano iz 2020. koju smo prvi put probali u studenom lanjske godine, najbolja je od svih Coronicinih malvazija do danas. Ottaviano je vibrantan, dubok a lak, aromatičan, širok i gotovo briljantan. Po mnogočemu podsjeća na Simčičeve bijele Opoke.

Crni Ottaviano, čisti teran, čekat će još najmanje godinu dana: “Pustit ću ga van kad mi samo vino kaže da je spremno,” obrazložio je Coronica. Bijeli Ottaviano izvrsno je vino. No, crni Ottaviano, kojeg ćemo dakle još čekati, jedno je od najboljih hrvatskih crnih vina proizvedenih u ovom stoljeću. S linijom Ottaviano Moreno Coronica otvorio je novo poglavlje istarske vinske scene. To je vino jednako značajno kao Kozlovićeva Po mojen i Omo Milana Budinskog. Riječ je o vinima koja autoritativno najavljuju novu Istru.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.