Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Subotnjim gostovanjem Tina Sinožića iz Navisa, Nobilion je najavio novu sezonu večera Game of Chefs i novog chefa Daniela Skokića 

nobilion-g

Svaki ulazak u novu sezonu donosi mogućnosti za unapređenje i promjene. Ove godine u Nobilionu, fine dining restoranu Ikadora jednog od najboljih hotela na Kvarneru, najvažnija promjena je na čelu kuhinje. Na poziciju glavnog chefa došao je energični Daniel Skokić, koji ima iskustvo rada u nekima od najekskluzivniijih mjesta u Hrvatskoj. 

Chef Daniel Skokić doista je entuzijastično prihvatio novu poziciju na glavni jelovnik uveo manje eksperimente koji bi mogli obilježiti ljeto. Njegov amous bouche, tartar od škampa s dodacima wasabija i maslinovog ulja na hrskavcu jedno je od jela koje pokazuje novi smjer razvoja Nobiliona. Ono što se neće mijenjati, niti bi trebalo, jest Game of Chefs. Izrazito popularan program među publikom, postaje hub za talentirane chefove diljem Hrvatske. Novu sezonu je otvorio jedan od najdarovitijih mladih hrvatskih chefova Tino Sinožić iz susjednog Navis hotela.

nobilion-stol
nobilion-sampanjac

Kvarnerska večera počela je s dagnjama sa žara položenima u vrlo dobar beurre blanc s dodacima tostiranih badema i ukiseljenog luka. Tehnički pogođen slijed koji bi mogao sasvim solidno funkcionirati u različitim kontekstima otvaranja apetita. Sinožić je uzvratio street foodom: kuglica plave ribe u panko mrvicama umočena u kremu pečene rajčice i majonezu bosiljka, kao da je stvorena za naše najpoznatije riblje street food lokale, a u fine diningu dobro povezuje talent i tehničku kompetenciju. Uslijedio je mozaik plavorepe tune iz Nobiliona s algama i sojinim umakom. Vizualno fantastično jelo, jedno od boljih jela od tune koje smo probali u zadnjih nekoliko mjeseci. Posebno nam se vidjelo kao Skokić koristi crni češnjak, koji je naglasio okuse tune, a nije preuzeo cijelo jelo.

nobilion-dagnje

Sljedeća dva jela pripremio je Sinožić. Otvoreni raviol s trganom janjetinom, koja je upravo u sezoni, pokazuje da je Sinožić podjednako talentiran i za mesna i za riblja jela, što je razlog za ozbiljan respekt. Jus i celer stvorili su eksploziju okusa, pa smo na trenutak pomislili da jedemo genijalne lazanje s janjetinom. Glavno jelo inspririrano je starinskim jelima iz jadranskih konoba, ali pripremljeno s mnogo znanja i naravno suvremenijim pristupom. Optimalno meka jadranska lignja obogaćena je buerre blancom, s dodacima blanširanog špinata i krumpira i ostacima lignje koji su fenomenalno formirani u malu polpeticu napravljenu od panko mrvica. Zaista izvrsno jelo, koje se i očekuje od Navisa.

nobilion-raviol

Deserti su lagani i dobro promišljeni za kraj trosatne večere. Cikla je briljirala s kozjim sirem i narančom. Desert bi mogao postati hit među gostima u ljetnim mjesecima kad maline budu u punoj sezoni. Među petits fours nam se posebno svidjela rapska torta. 

Vinski pairing je izmjenjivao strana i nacionalna vina, a posebno je pohvalna činjenica da je Nobilion na početku večere gostima točio izvrsni Charles Heidsieck brut. Uz dagnje točena je Raventos cava iz Katalonije, zatim talijanski Bastianich i njihov pinot iz 2021., uz tunu macerirana Rusula ekološke vinarije Rizman, a uz glavno jelo točio se naš apsolutni dalmatinski favorit Grk iz pelješačke vinarije Križ. Večera je završila spojem Štamparova muškata i deserta. Oba kvarnerska hotela i njihovi restorani pokazali su da u novu sezonu ulaze potpuno spremni i u zavidnoj formi, što nam je iznimno drago za nastavak razvoja kvarnerske gastronomske scene koja bi u dogledno vrijeme mogla doživjeti renesansu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.