Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NISU SAMO ZA BOŽIĆ Deliiicije su dramatično snizile cijene medenjaka. S ovim ih kombinacijama pretvorite u odličan proljetni slatkiš 

medenjaci-g

U vrijeme dok cijene divljaju skoro je nestvarno vidjeti da je bilo što dobro sniženo na cijenu od dva do tri eura. Dok smo kupovali svoje uobičajene zalihe Mushroom Coffeeja i maslaca od kikirikija u lokalnim Deliiicijama, vidjeli smo da imaju veliku akciju medenjaka. O medenjacima smo pisali prošle zime, kad nas je jedna slična takva akcija potakla da nakon tkozna koliko godina ponovno istražimo taj vječno popularni slatkiš. I nastavili smo ih povremeno jesti, jer smo otkrili neke zaista izvrsne, poput mekanih medenjaka u finoj crnoj čokoladi.

Na ovogodišnjoj akciji dominiraju medenjaci glazirani šećerom, uz nekoliko formi medenjaka s čokoladom. Budući da je već ožujak, a da medenjake zbog toplih začina koji ih definiraju doživljavamo uglavnom kao zimski, božićni slatkiš, odlučili smo istražiti kako medenjaci funkcioniraju u svježijim, proljetnim varijantama. Uostalom, medenjaci nisu ni izumljeni kao sezonski slatkiš već kao atrakcija koja se prodavala cijele godine.

Postali su božični kolač u 17. stoljeću kad su ratovi u Europi poremetili proizvodnju i nabavu sastojaka za medenjake. Borbe su se prekidale oko božića pa su slastičari i medičari samo tada mogli peći medenjake. Srećom, danas u medenjacima uživamo kad god želimo. Na akciji u Deliiicijama za 16 eura smo uspjeli kupiti nekoliko kilograma medenjaka, odabrali smo one koje kupci najviše traže i kombinirali ih s okusima koji ih podižu i osvježavaju. S doslovno par eura možete napraviti izvrsne deserte.

Gingerbread medenjaci i cold brew kava

medenjaci-kava

Ovi veliki mekani medenjaci glazirani su vrlo tankim slojem šećera, koji im jedini daje slatkoću. Sami medenjaci nisu preslatki, puni su đumbira, klinčića i muškatnog oraščića. Prodaju se u kanticama od kilograma koje im dugo čuvaju svježinu pa ostaju mekani, što je važno s obzirom na veliko pakiranje. Ovi medenjaci zbog svojih su nas toplih začinskih okusa odmah asocirali na kavu. Dobri su uz capuccino s mekšom kavom u kojoj su naglašeniji okusi čokolade i tamnog voća. Ali najbolje idu uz cold brew kavu, koja je jednako jaka, često i jačeg okusa od kuhane kave, ali puno više osvježava. Cold brew kavu možete kupiti gotovu ili je napraviti sami. Među receptima koje su nam dosad davali baristi, ovaj je najjednostavniji. Odaberite kavu svježijih aroma, s više kiseline, notama jabuke, cvijeća ili bobičastog voća, zamolite da vam je samelju za cold brew (krupnije nego za tursku, sitnije nego za moku). U staklenki pomiješajte kavu i hladnu vodu u omjeru 1:8, zatvorite posudu i ostavite u hladnjaku 18 do 24 sata. Što dulje stoji, bit će jača, sigurnije je odležavati je oko 18 sati. Kad je kava gotova, izvadite je iz hladnjaka i kroz papirnati filter procijedite u drugu staklenku. Kavu poslužite u čaši s puno leda, ako vam je prejaka možete dodati i kap mlijeka ili biljnog mlijeka.

Naš izbor iz Deliiicija Penny Gingerbread u kantici Cijena 3,30 eura za 1kg

Polutvrdi medenjaci s čokoladom i koktel od Earl Gray čaja

medenjaci-koktel

Ovi medenjaci nemaju tipičan začinski okus, jer su zaista puni narančine korice i okusa kandiranih naranči, a dno im je prekriveno tamnom čokoladom. Šećerna glazura igra značajnu ulogu u njihovu okusu, ali i u vašoj odluci sa čime ćete ih kombinirati. U klasičnim kombinacijama, nećete pogriješiti s čašom likera od naranče ili slatkog vina s botritisom. Mi smo se odlučili za čaj, i to Earl Gray, jer odlično ide uz sva tri glavna okusa ovih medenjaka, đumbir, naranču i čokoladu. Osim Earl Graya, uz medenjake dobro idu i Darjeeling, zeleni čajevi s jasminom, čaj od cimeta i limuna. Napravite jednostavi sirup od Earl Gray čaja (omjer vode u kojoj se 4 minute namakao čaj i šećera 1:1 zagrijavajte dok ne dobijete teksturu sirupa), šejker napunite ledom, dodajte Grand Marnier liker, sirup od čaja, svježi limunov sok, šejkajte i procijedite u čaše. Poslužite s koricom naranče. 

Naš izbor iz Deliiicija Kinkartz Contrella medenjaci s čokoladom Cijena 1 euro za pakiranje od 6 medenjaka

Mali medenjaci sa sladoledom od bijele čokolade i limete

medenjaci-sladoled

Ovi mali medenjaci obogađeni čokoladom i glazurom s citrusima dolaze u vrlo praktičnom pakiranju. Dovoljno su mali da ih poslužite na tanjuriću uz šalicu čaja, ali zašto ne biste napravili spektakl i ove hrskave, mirisne kekse kombinirali sa sladoledom od bijele čokolade i limete? Ako imate stroj za sladoled, napravite klasičnu bazu od jaja, mlijeka, vrhnja i bijele čokolade, na kraju dodajte ribanu koricu jedne limete a kad se baza ohladi dodajte joj dovoljno soka limete da dobijete svježi citrusni okus. Jednostavnija varijanta – kupite dobar sladoled od vanilije s manje šećera i poslužite ga s ribanom koricom limete i ovim medenjacima.

Naš izbor iz Deliiicija Lambertz medenjaci u velikom pakiranju Cijena 3,99 za 1 kg

Srca s džemom od marelice i slatko vino 

medenjaci-vino

Meka, sočna srca puna cimeta, đumbira i papra, obložena čokoladom i punjena džemom od marelica, otvoreni su poziv na aromatična slatka vina s izraženim aromama suhog voća i citrusa, moćnim kiselinama i malo botritisa. Najprirodniji izbor su vina u stilu slatkih istarskih muškata. 

Naš izbor iz Deliiicija Lambertz Medena srca s marelicom i mliječnom čokoladom Cijena 1,33 eura za 150 grama

Glazirane zvjezdice s čokoladom i whisky 

medenjaci-whisky-7

Ovi medenjaci su umjereno slatki jer imaju jako tanku glazuru, imaju vrlo umjerene začinske okuse i obogaćeni su tamnom čokoladom, pa se mogu kombinirati kao klasični keksi. Traže moćniju pratnju s notama koje će ih oživjeti i dati im kompleksnije okuse i arome. Uz zvjezdice s tamnom čokoladom probali smo najočigledniju kombinaciju, meki, glatki, slađi whisky s dosta začina, i puno zanimljiviju varijantu, tek lagano zadimljeni odležani škotski single malt. Za bezalkoholnu varijantu probajte nešto istodobno klasično i vrlo proljetno, ledeni čaj od koromača. U Deliiicijama prodaju Twinings Superblend liniju infuzija koje se mogu piti kao topli čajevi i osvježavajući hladni napici, svaka je pojačana vitaminima i mineralima koji im pojačavaju učinak. Ohlađena Superblend Antioxidant infuzija s koromačem, limunom, đumbirom i korijenom čička obogaćena selenom, malo meda i ohlađena, izvrsno će ići uz ove medenjake.

Naš izbor iz Deliiicija ASDA Fabulous glazirane zvjezdice Cijena 2 eura za pakiranje 250 grama 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.