Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Maximilian Riedel sinoć je u Esplanadi predstavio Veloce, novu liniju elegantnih čaša za vino

Maximilian Riedel, predsjednik najpoznatije svjetske tvrtke za proizvodnju vinskih čaša, izvanredan je prezenter. Gospodin Riedel jučer je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade punih sati pol zabavljao 126 sudionika prezentacije čaša Veloce, i dosta uvjerljivo objašnjavao zašto pojedino vino bolje funkcionira u čaši dizajniranoj baš za tu sortu, a zašto lošije funkcionira u drugim čašama.

Svaki je sudionik pred sobom imao četiri različitečaše, za sauvignon blanc, chardonnay, crni pinot/nebbiolo i cabernet/merlot.

Sauvignon blanc zaista je briljirao u maloj i uskoj sauvignonskoj čaši, dok se pomalo izgubio u velikoj čaši za chardonnay. Chardonnay je ostavio vrlo dobar dojam u čaši za chardonnay, dok se u čaši za crni pinot pretvorio u zašećerenu alkoholnu vodicu. Premda su čaše za chardonnay i crni pinot podjednako velike, čaša za crni pinot uža je na vrhu, pa usmjerava vino na vrh i sredinu jezika što vaniliziranom, širokom kalifornijskom chardonnayu ne odgovara.

Vlasnik Mive Gordan Mohor i Maximilian Riedel

Sam crni pinot ostavio je sličan dojam u svim čašama, dok se cabernet sauvignon pokazao daleko najprivlačnijim u velikoj čaši za vina od grožđa s debelom kožicom. Riedel je tijekom nastupa par puta nagrađen dosta srdačnim i glasnim aplauzom. Poslije prezentacije, svi su mogli odnijeti doma čaše iz kojih su pili. Koncept vinskih čaša dizajniranih za pojedine sorte u sedamdesetim je godinama razvio Maximilianov otac Georg Riedel, u suradnji s velikim vinarima Angelom Gajom i Robertom Mondavijem.

riedel-veloce-decanter

Taj je koncept, premda ga danas mnogi osporavaju, doživio golemi globalni tržišni uspjeh, i dobro je poznat svakome tko se bar usput bavi vinom. Nama su stoga od prezentacije različitog efekta različitih čaša na pojedino vino, puno zanimljivije bila same čaše Veloce. Veloce je nova Riedelova linija strojno izrađenih čaša, koje su toliko elegantne i lagane da se ne razlikuju od najskupljih ručno napravljenih čaša, osim što su bitno jeftinije.

Veloce utoliko predstavlja budućnost vinskog servisa u ozbiljnijim restoranima, hotelima i barovima. Riedelove čaše u Hrvatsku uvozi zagrebačka Miva. Poslije prezentacije, koji je Mivin tim organizirao upravo besprijekorno, kao da smo u Londonu a ne u Zagrebu, u restoranu Zinfandel’s priređena je manja večera na kojoj je briljirala Ana Grgić Tomić: njen file kovača s crnim češnjakom trebao bi postati  jedno od potpisnih Esplanadinih jela, kao i desert s gorkom narančom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.