Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Riječki sushi bar Fukuro radi s lošim sastojcima i nema pola jela koja reklamira na meniju

fukuro-g

Dok su u Zagrebu sushi i azijski restorani jedan od najpopularnijih trendova, Rijeka igra po svojim pravilima. U Rijeci radi ravno jedan, uvjetno rečeno dva sushi restorana koji uglavnom nude ispodprosječan proizvod bez vrhunskih namirnica koji u Zagrebu teško da bi mogao dugoročno opstati.

fukuro-sala

U sličnu zamku upao je i Fukuro, koji se otvorio krajem prošle godine, pa onda duže vrijeme nije radio do prije neki dan, kad se njihov kuhar napokon vratio s godišnjeg iz Azije. Fukuro je smješten u centru grada pored Kosog tornja, koji se nažalost ne koristi u turističke svrhe kako bi trebao. Fukuru lokacija daje određenu stratešku prednost za brzi ručak u pauzama ili druženja u restoranu prije izlaska.

Sve bi to imalo smisla kad bi Fukuro izbacivao solidnu hranu s pokojim vrhunskim sastojkom. U ponudi restoran ima sushi i neka manja jela koja zapravo ne postoje jer ih navodno nema već neko vrijeme u ponudi, a rečeno je kako bi možda mogla stići sljedeći tjedan. Možda. Riječ je o gyozama, katsu i karaage piletini, junetini i kozicama u tempuri koje ne bi trebalo biti teško nabaviti, ali trenutno je situacija takva. Sushi ponuda se svodi na losos i tunu, oboje nepoznatog porijekla i prosječne kvalitete. Otoro nema smisla ni spominjati.

fukuro-nigiri

Sushi je također pun krem sira i avokada kao što je popularno, ali to nema previše veze s pravim japanskim sushijem, već njegovom amerikaniziranom verzijom. Pokušali smo izbjeći losos pa smo odabrali nigiri od tune, sashimi od tune i hosomaki. Cijene su zapravo smješno niske, čak i za predinflacijsko razdoblje: nigiri od dva zalogaja tune stoji tek nešto više od 3 eura, dok su hosomaki od 6 rolica 5,3 eura. Najskuplji je sashimi koji košta manje od 10 eura, a ujedno je i najskuplje jelo na jelovniku ne računajući nepostojeću junetinu. Uz takve cijene jasno je kako se ne radi o vrhunskim namirnicama.

Tuna je na momente gumena, a na trenutke tek prosječna. Riža koju koriste je solidna, no malo joj nedostaje kako bi bila prehladna za ikakvu upotrebu u ozbiljnom sushi restoranu. Uz ovakvu ponudu i izvedbu, Fukuro bi u Zagrebu izdržao vjerojatno nekoliko tjedana. U Fukuru radi zaista simpatični sushi chef, koji skoro sva jela priprema pred gostima i koji se trudi biti maksimalno ugodan. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Riječki sushi bar Fukuro radi s lošim sastojcima i nema pola jela koja reklamira na meniju

by Luka Peranić time to read: 2 min