Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer je u Bornsteinu održan iznimno poučan masterclass australskih obiteljskih vinarija

australijaustralija-salaa-sala

Australska vinska industrija uglavnom je korporativna. No, neke od najboljih australskih vinarija i dalje su u obiteljskom vlasništvu. Te su vinarije hrvatskim kupcima manje poznate a njihova vina tek rijetko dostupna. Stoga ja majstorska radionica australskih obiteljskih vinarija, održana u ponedjeljak popodne u zagrebačkoj vinoteci Bornstein, jedan od malobrojnih zaista iznimno poučnih vinskih događaja organizirani zadnjih godina u Hrvatskoj.

australija-sommelier
australija-giant-steps

Jučer je u Bornsteinu predstavljeno deset stilski različitih vina, iz raznih dijela Australije, od Tasmanije, preko Barosse i Coonawarre do Riverine. Uvjerljivo najsnažniji dojam ostavila su dva bijela vina: Tyrrellov Semillon Vat 1 iz 2016. i Grossetov Springvale Riesling iz 2021. 

australija-ambasador
NJ.E. Ambasador Richard Mason Rogers

Tyrrellov Vat 1 spada među najbolje semillone na svijetu. Ovo niskoalkoholno vino uljaste teksture, visokih kiselina i neobičnog bouqueta u kojem se miješaju vosak, citrusi, zelene jabuke i pepeo koji asocira na dim, može trajati pedesetak godina, tako da je berba 2016. još uvjerljivo premlada, ali svejedno impresivna. Bilo bi veličanstveno kad bi se Tyrrell’s Vat 1 Semillon mogao kupiti u Hrvatskoj.

Grosset je, pak, najvažniji proizvođač rizlinga u Australiji, a možda i u cijelom Novom svijetu. Springvale Riesling dolazi s istoimenog položaja u Clare Valley, na nadmorskoj visini od 480 metara. Vino je doslovno prelijepo i brutalno čisto, s laserskim kiselinama. Precizne arome limete i lemongrassa upravo su spektakularne, a okus dug i intenzivan. Janszov Premier Cuvée superioran je, bogati pjenušac napravljen od crnog pinota i chardonnaya, koji pokazuje koliko Tasmanija može biti podesna za proizvodnju vrhunskih pjenušavih vina.

De Bortolijev Noble One, koji se prodaje i u Hrvatskoj, opojni je slatki semillon prepun botritisa.

S crnim vinima nismo, nažalost, imali toliko sreće. Sva crna vina koja smo probali bila su uvjerljivo premlada osim Yalumbina shiraza Samuel’s Collection iz Barosse, koji je užitan, pun tamnog voća i čvrsto strukturiran. Posebno nam je žao što je i poznati cuvée Henry’s Seven čuvene vinarije Henschke predstavljen u predpubertetskoj fazi.

Masterclass australskih obiteljskih vinarija, održan u nazočnosti veleposlanika Richarda Rodgersa, suvereno su vodili renomirani zagrebački sommelieri Ivan Jug i Mario Meštrović.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.