Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2023/24 Kod Šembera je puno novog: dva velika nova vina, prelazak na organsku proizvodnju, sadnja novih vinograda…

vinski-izvjestaj-2023-sember

Plešivička obitelj Šember u pandemijskom i postpandemijskom razdoblju povukla je niz značajnih poteza u unapređivanju proizvodnje. Najvažnije od svega, Šemberi su ušli u trogodišnje prijelazno razdoblje do uspostavljanja organskog uzgoja. Prva je godina već iza njih, što znači da ćemo uistinu brzo na Plešivici dobiti još jednu ekološku vinariju.

Nadalje, Šemberi su krajem 2022. i početkom 2023. lansirali dva nova, ambiciozna i zaista iznimno dobra vina. Radi se o etiketama 5th generation i Ab Ovo. Ab Ovo je macerirani riziling odležan u betonskom jaju koji je zadržao dio primarnih aroma i koji je podjednako snažan i elegantan, s duljim potencijalom odležavanja. 5th Generation, cuvee rizlinga, chardonnaya, bijelog pinota i crvenog veltlinca, jedan je od najoriginalnijih oranža proizvedenih u Hrvatskoj.

Besplatno downloadajte Vinski izvještaj 2023/2024

Ab Ovo je autorsko vino Zdenka Šembera, dok 5th Generation potpisuje njegov sin Nikola. Treće, najambiciozniji pjenušac obitelji Šember, 96, proizveden od grožđa iz vinograda posađenog prije punih 96 godina, rasprodao se za samo nekoliko mjeseci. Naslijedio ga je stilski drukčiji ali jednako uzbudljiv 97, kojeg je tržište dočekalo s puno entuzijazma. Tržište se, međutim, pokazalo jednim od najvećih problema obitelji Šember u postpandemijskom razdoblju. 

semberi-podrum

Šemberi, baš kao i njihovi susjedi i prijatelji Tomci, naprosto nemaju dovoljno vina i zasad ne mogu bitno više proizvesti. A ako im se dogodi led kao u proljeće 2021. ili neka žešća tuča, proizvodnja neizbježno pada. U razgovoru za Vinski izvještaj Zdenko Šember kaže kako su u 2022. ostali bez nekoliko etiketa: “U budućnosti ćemo morati puno više raditi na strategiji prodaje, kako se nestašice ne bi ponavljale.  Morat ćemo se dogovoriti s distributerima oko drukčijih, ekskluzivnijih uvjeta prodaje.”

sember-vina

Gospodin Šember nekoliko je puta u razgovoru za Vinski izvještaj isticao sadnju vinograda kao strateško pitanje razvoja hrvatske vinske indsutrije. Šember drži da je sadnja novih vinograda u svim hrvatskim vinorodnim područjima esencijalni preduvjet daljnjeg dizanja kvalitete vinske proizvodnje u zemlji. Utoliko apostrofira pandemijsku sezonu, kao godinu koja je trajno izgubljena za sadnju novih vinograda, što se ne može brzo kompenzirati. 

sember-qvevri

Svi poznavatelji stanja u hrvatskom vinogradarstvu znaju koliko je Zdenko Šember u pravu. Samo na njegovoj Plešivici danas je neusporedivo manje vinograda nego prije osamdest ili devedeset godina. Vinogradi iz generacije u generaciju nestaju, jer se nasljednici često ne žele baviti vinogradarstvom. Slično je i u Dalmaciji, Slavoniji i Istri. Na taj je strateški problem, uostalom, upozorio i Moreno Coronica, koji smatra da je rješenje u rastu cijena kvalitetnog grožđa, što bi motiviralo vinogradare mlađih naraštaja da nastave obrađivati zemlju. Šemberi u 2023. planiraju posaditi hektar i pol novih vinograda. Logično je da taj projekt smatraju najvažnijim u ovoj godini. Šire gledajući, nama se zapravo čini još važnijim kontinutiet rasta kvalitete njihovih vina. Prije šest ili sedam godina obitelj Šember vodila je tek još jednu od tipičnih, manjih vinarija Bregovite Hrvatske. 

Danas Šemberi vode jednu od najboljih vinarija u cijeloj državi, sa zaista impresivnim ritmom poboljšavanja vina iz godine u godinu. Budući da je rast kvalitete predstavljao čvrstu podlogu za jačanje brenda, zapravo je logično što su Šemberi 2022. ostali bez pjenušaca. Bez obzira na eventualne korekcije u distribuciji, bojimo se da se radi o fenomenu koji će se povremeno ponavljati i u idućih desetak godina, sve dok ne budu imali dovoljno vingorada da zadovolje potrebe rastućeg turističkog i restoranskog tržišta.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.