Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Peter Poletti možda je najšarmantiji komunikator među svim hrvatskim vinarima

poletti-vinart-g

U petak navečer u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održana je radionica istarske vinarije Poletti. Ovaj su masterclass, organiziran u sklopu Vinartova Grand Tastinga, vodili Peter Piero Poletti i ugledni sommelier Emil Perdec. Peter Poletti u desetak je minuta predstavio obiteljsku povijest, koja počinje 1842. godine.

poletti-vinart-svi
Emil Perdec, Peter Poletti i Matteo Poletti

Naime, sadašnje imanje Poletti nalazi se na istom mjestu, u selu Markovac kraj Višnjana, gdje su stari Poletti podigli svoje prve obiteljske i gospodarske zgrade. Peter Poletti arhivira dokumente o kupnji prvih vinograda. Ti su ugovori stari 180 godina, što je zaista fascinantno. Kao što je fascinantan stari dio podruma obitelji Poletti, koji potječe iz 19. stoljeća, a u koji se ulazi iz sadašnje kuće i novijeg podruma Polettijevih. Peter Poletti bio je turistički vodič. On je čovjek koji zna pričati i animirati svoje slušatelje. Gospodin Poletti šarmantan je, zabavan i posve nepretenciozan čak i kad govori o krajnje ozbiljnim, važnim pitanjima.

poletti-vinart-malvazija
poletti-vinart-prezentacija

Stoga je njegovo kratko predavanje o povijesti obitelji i o povijesti lokalnog vinogradarstva kao glavnog obiteljskog biznisa, izvrstan komunikacijski primjer kojim bi se trebali voditi silni PR-ovci koji zadnjih godina pokušavaju prezentirati hrvatske vinske kuće. Poslije Polettijeva šarmantnog izlaganja, kušali smo više vina iz njegova podruma. Malvazija iz 2022. razigrana je, cvjetna i dražesna. Merlot 1842. nazvan po godini doseljenja obitelji u Markovac, bazira se na berbi 2018. s ponešto vina iz 2016. Riječ je o zgodnom, komercijalnom crnjaku za srdele, roštilj ili suho meso.

Cabernet sauvignon iz 2016. već je veoma ozbiljno vino, koje spada u sasvim malobrojnu grupu uspjelih hrvatskih cabernet sauvignona. A na kraju smo probali dva spektakularna, opravdano legendarna vina. Malvazija iz 2005. godine, koja nije vidjela drvo premda miriše po dimu poput dobrog Pouilly Fumea, još je uvijek gotovo mlada, koncentrirana i privlačna: pili bismo je uz velike škampe i jastoge. Cabernet sauvignon iz 2003, koji do danas nije dobio narančasti rub tipičan za crna vina njegove dobi, autentična je senzacija. Radi se o jednom od najboljih istarskih crnih vina uopće.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.