Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bill Gates je upravo kupio 850 milijuna eura dionica Heinekena, koji još naveliko posluje u Rusiji 

bill-gates

Milijarder, filantrop i osnivač Microsofta Bill Gates odlučio je postati dioničar Heineken. Prije tjedan dana je kupio udjel u Heineken Holdingu za 850 milijuna eura iako, kako priznaje, nikad ne pije nikakav alkohol, evenutalno neko niskoalkoholno pivo jednom godišnje na utakmici. Unatoč značajnom iznosu koji je platio, Gates je ostao mali dioničar Heinekena, 3,76 posto. 

Nizozemska uprava za financijska tržišta potvrdila je da je Bill Gates 17. veljače kupio dionice u vrijednosti od 850 milijuna eura. Te je dionice prethodno držala meksička FEMSA, ali je upravo prodala svih 18 milijuna dionica koje je imala. Bill Gates je  kupio 10,8 milijuna tih dionica, dovoljno da zahtijeva javnu objavu poslovnih rezultata po nizozemskom zakonu o burzi. Dionice Heinekena trenutno su dobre za ulaganje. Heineken je u 2022. imao 34,7 milijuna eura prometa, prodaja je rasla 6,4 posto a prihodi 21,2 posto. Za 2023. najavljuju daljnji rast.

Nakon ove akvizicije Billa Gatesa će vjerojatno pitati što misli o činjenici da Heineken, iako je nakon ruske invazije na Ukrajinu najavio da se povlači iz Rusije kao i McDonad’s i brojne druge zapadne kompanije, ipak ostao na ruskom tržištu. I dalje pomiču datume odlaska ali ništa se ne događa. Možda upravo Gates pogura upravu da ubrza odlazak. Bill Gates ima vrlo raznolik portfolio, koji u ugostiteljstvu i prehrambenoj industriji među ostalim uključuje većinski udjel u hotelskom lancu Four Seaasons i online supermarketima Picnic. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.