Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Wirtshaus je u samo sedam dana postao jedan od najvrućih restorana u Zagrebu. Hrana je korektna 

wirtshaus

Wirtshaus u Gračanima koncipiran je kao tipična austrijska gostionica, i to prva u Zagrebu. Wirtshaus, otvoren 14. veljače na Gračanskoj cesti 112, dosljedno se drži gostioničarskog koncepta. Kad uđete u Wirtshaus imate dojam kao da ste ušetali u lagano estetiziranu scenografiju Gorskog liječnika. Meni je također gostioničarski: dva predjela, desetak glavnih jela, četiri ili pet deserata.

Kuhanje je dobro. Ne briljantno, ne odlično, ali sasvim korektno. Bečki šnicl nije, srećom, vidio fritezu nego se peče na svinjskoj masti u tavici što je autentično (premda je i verzija na maslacu autentična; ulje ne dolazi u obzir). Bečki, koji košta 16 eura s prilogom, savršeno je mekan i sočan, ali možda prerustikalan za naš ukus: kora je lagano predebela, nedostaje joj lakoća i elegancija Theatriumova ili Esplanadinog bečkog, tako da je Wirtshausov bečki treći najbolji u Zagrebu.

wirtshaus-becki

Juha u tafelspitzu bila je nedovoljno koncentrirana, meso malo tvrdo, dok je umaka bilo premalo, samo dva. Na tafelspitzu treba još puno raditi. No, veliki komad goveđe moždine spasio je stvar. Za predjelo smo naručili daskicu suhog mesa i sireva, koja je bila korektna, s tim da je zeleni namaz s bučinim košticama izvrstan. Kaiseršmarn je, pak, uvjerljivo najbolje jelo koje smo probali u Wirtshausu. Bogati kaiseršmarn s odličnim prilogom od dinstanih kiselih jabuka punih cimeta Wirtshausovo je potpisno jelo. 

wirtshaus-kaisersmarn

Vinska lista je korektna, s desetak dobrih austrijskih vina, i nekoliko hrvatskih. Nedostaju im, međutim, vina iz Wachaua, najvažnije austrijske vinske regije i bilo kakav pristojan pjenušac. Posluga je iskreno srdačna. Wirtshaus je trenutno jedan od najpopularnijih lokala u Zagrebu. Ako zadrže sadašnju razinu kuhanja, uz malo više preciznosti i osjećaja za detalje, mogli bi se pretvoriti u dugoročno uspješan restoran. Preobilan ručak s dvije butelje Weiningerova Nussberga platili smo 118 eura, što je odlična vrijednost za novac.

WIRTSHAUS

Gračanska cesta 112, Zagreb

HRANA +3/5  VINA 3/5  SERVIS +3/5  AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.