Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TRENDOVI Je li došlo vrijeme za veliki povratak ćevapa u somunu? 

cevapi

Ćevapi su najprodavaniji proizvod zagrebačke, a vjerojatno i hrvatske restoranske industrije. Ćevapi se već dugo vremena u ogromnoj većini restorana svih mogućih žanrova serviraju na tanjuru, s lukom i lepinjom sa strane. Prije više od trideset godina ćevapi su se, međutim, gotovo obavezno servirali u somunu, a ne zasebno. Ćevapi u somunu bili su still za sebe u svijetu roštilja, baš kao što je to danas napoletana među pizzama.

Njihova privlačnost ležala je u simbiozi slasnog, masnog mesa i rahlog, mekanog somuna. S vremenom su ćevapi u somunu nestali sa zagrebačkog gastronomskog atlasa: potisnuti su u male lokale u predgrađima ili u tek nekoliko veoma starih, jedva preživjelih ćevabdžinica u centru. Čini se, ipak, da se ćevapi u somunu poslije dugogodišnjeg preživljavanja u ilegali, u velikom stili vraćaji na svjetla pozornice. Prvo je Tač, najbolji zagrebački tradicijski nacionalni restoran, počeo na Fuliranji nuditi ćevape u somunu, koji su odmah postalo hit.

A ovog je mjeseca jedna od najpopularnijih zagrebačkih pivnica stsvila na jelovnik ćevape u somunu. Ćevapi u dobrom, mekanom, podatnom somuni važan su dio boljih gastronomskih običaja kontinentalne Hrvatske. Stoga se nadamo da upravo kreće trend masovnog povratka ćevapa u somunu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.