Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Salt Bae je otvorio javnu kuhinju u Turskoj, kuhat će za sunarodnjake pogođene potresom

salt-bae-turska

Nakon World Central Kitchena chefa Joséa Andrésa, pučku kuhinju za stanovnike dijelova Turske razorene potresima otvorio je i Nusret Gokce poznatiji kao Salt Bae. Nusret Gokce porijeklom je Pasalija u Turskoj. Njegov plan je svaki dan prehraniti najmanje pet tisuća ljudi. 

Trenutačni broj mrtvih u potresu koji je razorio Tursku i Siriju iznosi više od 37.000 žrtava, no preživjeli se i dalje traže u ruševinama. Potres je magnitude 7,8 sravnio je sa zemljom cijele gradove.  Prema procjenama UN-a, broj žrtava lako bi mogao premašiti 55.000. 

Salt Bae je na svom Instagram profilu objavio video koji prikazuje food truck u kojem će kuhati tople obroke za najmanje pet tisuća ljudi dnevno. Objava prikazuje kamion s logom Gokceova restoranskog lanca Nusr-et, dok utovara sanduke i prtljagu, spreman za napuštanje skladišta. U drugom postu, vide se ljudi u redu za topli obrok i kuhari volonteri nad ogromnim posudama s hranom. 

Prema Turskoj nevladinoj Konfederaciji poduzetništva i biznisa, ekonomska šteta prouzročena potresom samo u Turskoj iznosi 84,1 milijardu dolara.  Šanse za preživljavanje ljudi zarobljenih u ruševinama naglo se smanjuju nakon prvih pet dana nakon potresa, dok se približavaju nuli nakon devet dana, iako je istina da može biti izuzetaka. Međutim, brojke su još nepovoljnije zbog oštre klime u dijelovima Turske pogođenima potresom. Oni koji su imali sreću da ne ostanu zarobljeni pod ruševinama više nemaju domove, praktički su izbjeglice u vlastitoj zemlji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.